Linkovi

Posteri koji govore. 21/1/03 - 2003-01-21


Zamislite da stojite pred kinom čekajući da se otvore vrata i, onako, gledate plakate.. I onda odjednom plakat oživi...To je sad jedan novi tehnološki izum kojeg lansira kompanija koja se, naravno, zove: Pametne Slike.

Ako ste mislili da su specijalni efekti namijenjeni samo velikom ekranu, pogriješili ste. Hollywood je vrhunsku tehnologiju uveo ne samo u proizvodnju filmova nego i u njihovo reklamiranje. Stephan Fitch, kako kažu, mozak kompanije Pametne Slike, već dugo se bavi mišlju da oživi nepokretne slike, plakate, novine i slično:

Dok sam još studirao tehniku, bilo je veoma mnogo razgovora o pokretnim displejima, o novinama budućnosti, kada će papir potpuno nestati iz upotrebe. Kako sam stalno išao u kino, mislio sam, ako je to tačno onda će ovi plakati pored kojih prolazim jednog dana nestati. Mislio sam, kako bi bilo da se pojavljuju tek kad ih neko aktivira i da nekako možeš komunicirati sa njima. Da se aktiviraju kad neko prodje.

Tako je i bilo. Koristeći osnovne elemente interaktivnog videa, Fitch je konstruisao ekrane koje prolaznici sami aktiviraju tako što ubace takozvanu pametnu karticu, perforiranu ili magnetsku, odredjujući time vrstu filma o kojoj hoće da budu informirani. Odjednom ekran oživi i krene serija izvrsno montiranih reklamnih spotova za najnovija ostvarenja u odredjenom žanru.

Ova sprava pročita podatak i kaže - Aha, ova osoba voli akciju, i pokazaće vam akcioni film. Zašto da vas davi reklamom za romantičnu komediju, ako vi volite akciju. I, odjednom, pokazuje se da ovaj interaktivni plakat postaje orudje filmskih studija da bi bolje plasirali svoje proizvode na tržište.

Nisu, medjutim, svi podjednako oduševljeni. Reditelj Todd Hynes, čiji film Daleko od raja je upravo u američkim bioskopima, pomalo zazire od ovakvih novotarija.

Ja sam zaljubljenik celuloida, ja pripadam staroj koli. Hoću da budem otvoren za sve te nove mogućnosti, ali se užasavam ideje da će sve to dovesti do žrtvovanja tradicije, do uništavanja ljepote celuloidne trake.

Stephan Fitch, medjutim, zaključuje da su vještačka inteligencija i digitalna filmska tehnologija već tu - pa bilo to dobro ili loše. I treba se naviknuti na novotarije....

XS
SM
MD
LG