Linkovi

Mnoga tijela još neidentificirana, mnogi zločinci još na slobodi, 21/1/03. - 2003-01-21


Nalog za hapšenje Ratka Gasevica dao je Kantonalni sud u sarajevu,4 oktobra 2001 godine.Iz Haškog tribunala stigla je obavijest da se ovaj slučaj može procesuirati pred domaćim sudom.Kako saznajemo,danas je u Sarajevu,pred nadležnim organima ovaj proces počeo,iskazom optuženog. On se inace optuzuje za zlocine nad civilnim stanovnistvom tijekom rata.

Članovi Predsjednistva BiH primili su danas u Sarajevu, delegaciju Međunarodne komisije za nestale osobe predvođenu Gordonom Baconom, saopćeno je iz Predsjednistva BiH.

Tema razgovora bila je upoznavanje članova Predsjedništva BiH s aktivnostima ICMP-a te postignutim rezultatima u proteklom razdoblju u oblasti pronalaska, ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u periodu 1992.-1995. godine Kako je istakao sef Ureda ICMP-a u BiH Gordon Bacon, stvarni broj nestalih osoba u BiH je oko 30.000.

Članovi delegacije su upoznali Predsjedništvo BiH sa svim dostignućima i naporima u oblasti DNK analize i forenzicnih nauka. Rečeno je da se u BiH primjenjuju najsavremenije poznate metode u ovoj oblasti, kako bi se ubrzala identifikacija tijela iz proteklog rata.

Razgovarano je i o radu Instituta za nestale osobe BiH.

Ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mila Gadžić i zamjenik ministra proizvodnih aktivnosti Republike Italije Adolfo Urso potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumjevanju o saradnji malih i srednjih preduzeća. Potpisivanjem Memoranduma, kako su istakli potpisnici, stvorili su se institucionalizirani okviri za jačanje privredne saradnje, te podrška razvoju malih i srednjih preduzeća dviju država.

Ministrica Gadžić je izrazila uvjerenje da će ovaj memorandum doprinijeti provedbi ekonomskih reformi u BiH s obzirom da su mala i srednja preduzeća najznačajniji pokretači ekonomskog razvoja, kao i stvaranju uslova za veće zapošljavanje.

U Italiji su mala preduzeća najbrojnija i čine, prema riječima zamjenika ministra Adolfa Urse, 93 posto industrijskog tkiva ove zemlje. Posluje 3.600.000 takvih preduzeća, neka od njih imaju mali broj zaposlenih, ali su vitalna i konkurentna na svjetskom tržištu.

Najavljena kreditna linija, kako je dodao Urso, od 18 miliona eura usmjerena je na razvoj malih i srednjih preduzeća, a Memorandum će pomoći da bh. i italijanska preduzeća zajednički ostvare značajniji rast.

XS
SM
MD
LG