Linkovi

Pomilovanje za jedne radost, za druge bijes i tuga, 16/1/03. - 2003-01-16


Vijest koja je stigla od bivšeg guvernera Georga Ryana razbjesnila je mnoge - na primjer, Dawn Pueschel, sestra jedne od žrtava:

PUESCHEL: Isto mi je kao da sam upravo sada saznala da su mi ubijeni brat i njegova žena!

Dean i Jo Ellen Pueschel pretučeni su na smrt prije dvadeset godinal. Njihove ubojice, Jerry i Reginald Mahaffey , osudjeni su na smrt.

GEORGE RYAN: Proglašavam opće pomilovanje.

Bivši guverner Ryan je potpuno raščistio red u kojem su stajali osudjenici na smrt.... pomilovao je je i braću Mahaffey i još preko 50 ubojica - osudjenika na smrt. Najveći dio od njih će ostati da služi doživotnu, bez prava na žalbu.

George Ryan: Naš sistem smrtne kazne već dugo progone demoni velikih grešaka, grešaka u odredjivanju nečije krivice, u odredjivanju onih koji trebaju umrijeti.

Mnogi tužitelji , poput Richarda Devinea bili su jako uznemireni odlukom :

Devine: Tačno, sistem ima velikih propusta... jedan od njih je svakako guvernerova današnja odluka!

Pred odluku o općem pomilovanju, bivši je guverner takodjer pomilovao 4 osdujenika na smrt. On je kazao kako ima dokaza da ih je policija mučila svojedobno, kako bi od njih izvukla lažna priznanja. Aaron Peterson je tako pušten na slobodu, nakon 17 godina u zatvrou, koje je dobio osudjen za ubojstvo dva supružnika:

Petterson: Čudo Božije. Čuda se dogadjaju!

Bivši guverner Ryan je svojedobno bio pristalica smrtne kazne , ali je pozvao na moratorij na izvršenja smrtne kazne prije tri godine, nakon što je jedna studija pronašla da je 13 osudjenika u zatovirma Illinoisa - bilo nevino. Guverner Ryan dodaje kako je spreman na prihvatanje kritike.

Ryan: Shvatam da će moja odluka izazvati prezir, bijes, ismijavanje mnogih.

Svakako od strane obitelji Pueschel:

PUESCHEL RON: Riječ pravda više ništa ne znači.

PUESCHEL DAWN: Molim se za ostale obitelji koje će sada proći kroz ovo. Mnogi će biti poraženi ovakvom odlukom.

Sada bivši guverner George Ryan, sišao je s položaja prošli ponedjeljak, ostavivši iza sebe otvorenu , žučnu debatu oko smrtne kazne.

XS
SM
MD
LG