Linkovi

Hiro Ueki: UN-ovi inspektori su danas pronašli 11 praznih hemijskih bojevih glava. 16/1/03 - 2003-01-16


UN-ovi inspektori su danas, kako je saopštio glasnogovornik Hiro Ueki, tokom inspekcije u jednom skladištu municije u Iraku pronašli 11 praznih hemijskih bojevih glava u izvrsnom stanju. Ne želeći da ocjenjuje značaj ovih nalaza, gospodin Ueki je samo rekao da će pronadjene bojeve glave biti dodatno analizirane. Američki ambasador u UN John Negroponte, kratko je prokomentarisao ovu informaciju, nazvavši je zanimljivom. U medjuvremenu je glavni UN-ov inspektor za oružje Hans Blix danas još jednom ponovio da će Iraku morati prenijeti poruku da je situacija veoma zategnuta i veoma opasna i da se samo potpunom saradnjom sa njegovim timom može izbjeći ratna opcija. Nastavljaju se i diplomatski napori u tom pravcu. Turska je danas ponudila da bude domaćin regionalnom summitu na kojem bi se razgovaralo o mirnom rješenju trenutne krize u Iraku. Ambasadori iz Egipta, Irana, Sirije, saudijske arabije i Jordana su se danas sastali u turskom ministarstvu vanjskih poslova, odakle je liderima njihovih zemalja upućen poziv da prisustvuju summitu. Turski premijer Abdulah Gul je nedavno posjetio pet zemalja pozvanih na taj skup. Očekuje se da će danas Vijeće Sigurnosti UN raspravljati o američkom nastojanju da vremenski ograniči inspekcije u Iraku, odnosno o stavu Bushove administracije da jednostavno ne želi da dozvoli da se inspekcije razvlače mjesecima. S tim u vezi je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izrazio zabrinutost svoje zemlje zbog onoga što je nazvao američkim pokušajima da vrše pritisak na UN-ove inspekcije u Iraku.

Gospodin Blix je danas u Brusselsu o situaciji u Iraku razgovarao sa zvaničnicima Evropske Unije, uključujući i visokog predstavnika Unije za sigurnost i vanjske odnose, Javiera Solanu, i upoznao ih sa dosadašnjim nalazima svojih inspektora. UN-ovi eksperti su, rekao je, u Iraku pronašli ilegalno uvezene materijale za proizvodnju konvencionalnog naoružanja, od kojih su neki uvezeni i u posljednje dvije godine. Tek, medjutim, treba da se utvrdi da li su ti materijali u vezi sa zabranjenim oružjima za masovna uništenja, za kojima tragaju UN-ovi inspektori. Nakon razgovora u sjedištu EU, gospodin Blix - koji u subotu treba da se nadje u Bagdadu, obratio se novinarima, odgovorivši na pitanje šta će biti sadržaj poruke koju će prenijeti zvaničnom Bagdadu. Da bi se izbjegao rat, rekao je gospodin Blix, Bagdad mora podnijeti nove, vjerodostojne dokaze da je zaista poništio svoje programe razvoja nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, te svojim naučnicima dozvoliti da budu slobodno intervjuirani u Iraku ili u inostranstvu.

Poruka koju mi želimo prenijeti Bagdadu je da je situacija veoma napeta i veoma opasna i da svi traže da vide da se Irak razoruža, i to na jedan provjerljiv i uvjerljiv način, da se iz te zemlje uklone sva oružja za masovna uništenja, koja su tamo možda zaostala...Poruka je da za to postoje dva moguća pravca, a jedan od njih je - kroz Ujedinjene Narode, odnosno kroz inspekcije za koje sam ja odgovoran. Mi smatramo da Irak mora učiniti više od onoga što je dosad učinio - ako misli da se drži tog pravca. Oni su predali deklaraciju od 12 hiljada stranica - koja, medjutim, nije osigurala nikakve nove dokaze... Oni moraju biti aktivni, ako dozvolite da tako kažem hiper-aktivni, ako žele kroz naše inspekcije uvjeriti Vijeće Sigurnosti da zaista nemaju više oružja za masovna uništenja.

Pripremajući se da se pridruži gospodinu Blixu u Bagdadu, direktor Medjunarodne Agencije za Atomsku Energiju, Mohamed El Baradei je, u Moskvi, rekao da će od Vijeća Sigurnosti zvanično zatražiti produženje mandata UN-ovih inspektora, kako bi kompletirali svoju misiju.

U medjuvremenu je u Atini gdje je razgovarao sa grčkim premijerom Kostasom Simitisom, generalni sekretar NATO-a George Robertson izjavio da Savez nije donio nikakvu odluku povodom jučerašnjeg američkog zahtjeva za indirektnu vojnu pomoć NATO-a u slučaju napada na Irak.

XS
SM
MD
LG