Linkovi

Najnovije iz BiH : konferencija o procesuiranju ratnih zlocina, novo Vijece Ministara, 15/1/03. - 2003-01-15


Nakon okoncanja trodnevne konferencije, odrzane u Sarajevu pod pokroviteljstvom OHR-a I Haskog tribunala, sudionici su donijeli I preliminarne zakljucke - Najpogodnija institucija za procesuiranje ratnih zlocina u BiH bi bilo specijalizirano Vijece u okviru Drzavnog suda BiH.

- Ovo Vijece bi imalo jurisdikciju nad slucajevima koje bi mu uputio ICTY kao i nad najosjetljivijim slucajevima ratnih zlocina na cije se procesuiranje ceka pred drzavnim institucijama.

- Kao dio Suda BiH, ovo Vijece bi bilo drzavna institucija u kojoj bi privremeno radili i strani drzavljani.

- Utvrdjene su i razmotrene opcije vezane za financiranje i pronalazenje objekata koji bi bili potrebni za ovakav projekat. Predstavnici medjunarodne zajednice i njeni partneri u BiH ce morati definirati i dalje razgovarati o potrebnim zahtjevima.

- Sveobuhvatni program zastite svjedoka i sudija biti ce sustinski dio ovog projekta.

- O formiranju ovog specijaliziranog Vijeca razgovarati ce se i u okviru konsultacija izmedju predstavnika OHR-a i lokalnih organa vlasti koje se trenutno odvijaju o pitanjima Drzavnog suda BiH i Tuzilastva BiH.

Kopredsjedavajuci konferencije su iskoristili posjetu Javiera Solane, generalnog sekretara Vijeca Evropske Unije i visokog predstavnika za zajednicku vanjsku i sigurnosnu politiku i ministra vanjskih poslova Grcke, George Papandreua povodom inauguracije Policijske misije EU kako bi ih obavijestili o napretku koji je postignut tokom konferencije. O tome su obavijestili i ambasadore zemalja clanica Evropske Unije. Ovi preliminarni zakljucci ce biti prezentirani i na sjednici Upravnog odbora Vijeca za implementaciju mira krajem januara 2003. godine.

Naredni sastanak strucnjaka, na kojem ce biti finalizirati prijedlozi, planiran je u trecoj sedmici februara 2003. godine u Hagu. Nakon toga prijedlozi ce sto je prije moguce biti prezentirani Vijecu sigurnosti UN-a.

Organi vlasti BiH moraju pojačati tempo provedbe reformi, ukoliko se žele približiti Evropskoj uniji,zaključak je današnjeg sastanka koji su sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima imali specijalni izaslanik EU Havijer Solana i grči ministar vanjskih poslova Georgi Papandreu. G.Solana je posebno podržao uspostavu jedinstvenog carinskog sistema i poreza na dodatnu vrijednost u BiH, kazavši kako BiH ne može imati tri odvojena sistema iz ove oblasti.Tokom sastanka je istaknuta potreba jačanja neovisnosti policijskih snaga u BiH, institucija za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te pružanja podrške Agenciji za informisanje i zaštitu BiH. Visoki predstavnik EU poručio je i kako niko ne bi trebao misliti o promjenama granica u regionu, istaknuvši da je to stvar prošlosti, a ne budućnosti. G.Papandreou ocijenio je kako inauguracija EUPM-a pokazuje pomoć EU daljoj izgradnji institucija BiH i podizanje kvaliteta policije u BiH. Predsjedavajući Šarović,izrazio je nadu da će BiH uskoro početi rad na studiji izvodljivosti i samim tim se približiti potpisivanju sporazuma o pridruživanju i stablizaciji sa EU. Sastanku zvaničnika EU i Predsjedništva BiH prisustvovali su i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i komesar EUPM-a Sven Frederiksen. Gosti su imali susret i sa predsjedavajućim VM Adnanom Terzićem,njegoim zamjenicima i ministrom civilnih poslova u VM. Visoki gosti su sa najvišim domaćim i međunarodnim zvaničnicima prisustvovali i zvaničnoj inauguraciji Policijske misije EU u BiH. Zadatak EUPM je da tokom trogodišnjeg mandata pomogne BiH da pređe put do članstva u EU,jedistven je zaključak današnje posjete.

Vijece Ministara: Na radnom sastanku starih i novih clanova VM BiH,na kojem je formalno izvršena primopredaja dužnosti, dogovoreno je da do kraja naredne sedmice,bude izvršena,osim predaje materijalno tehničkih sredstava i predaja započetih a još uvijek nedovršenih poslova i projekata. Dakle,dužnosti su predate,ali ne i funkcije, jer ima mnogo nezavršenih inicijativa i procesa, te ćemo, kada to bude potrebno, novim članovima Vijeća ministara pomagati u izvršavanju poslova, rekao je dosadašnji predsjedavajući Dragan, Mikerević. On je kazao da je na sastanku konstatirano kako je demokracija u BiH napredovala jer je u mirnoj i tolerantnoj atmosferi izvršena primopredaja dužnosti.

XS
SM
MD
LG