Linkovi

Granica Sjedinjenih država: regulativa o usavršenom manifestu. 15/1/03 - 2003-01-15


Dok se otvaraju nove krizne tačke, nastavlja se ranije započeta globalna borba protiv terorizma. Vlada Sjedinjenih Država radi na planu spriječavanja obaranja komericijalnih aviona ručnim bacačima raketa. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je danas potvrdio da Vijeće za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo za unutarnju sigurnost i FBI, zajedno sa sigurnosnim agencijama za transport koordiniraju napore kako bi spriječili takve napade. Uznemirenost je izazvala i današnja vijest da Američka Federalna agencija za sigurnost istražuju nestanak oko 35 flašica sa virusima koji mogu izazvati kugu. O nestanku tih flašica Centar za nauku i zdravlje Tech Univerziteta u Lubbocku u Texasu, izvjestio je noćas. FBI, koji je preuzeo slučaj, je danas saopćio da je otkriveno gdje se flašice nalaze i da nema opasnosti za gradjanstvo. Drugi detalji nisu saopćeni. Slučajevi žljezdane kuge, koja je harala u srednjem vijeku, još uvijek se povremeno pojavljuju svake godine i u Sjedinjenim Državama, pa mnogi univerziteti drže njen virus, radi istraživanja. Terorizam i njegovo spriječavanje su tema i sljedeće priče o kontroli granica Sjedinjenih država s Kanadom i Meksikom, te suradnji sa najvećim svjetskim lukama u kontroli kontejnera koji stižu u Sjedinjene Države.

Stalni prigovori su da isuviše toga ulazi u Sjedinjene države, naročito brodom, u vidu tereta u kontejnerima. 16 mjeseci nakon terorističkih napada 11 septembra, Rober Bonner iz američke carinske službe kaže:

Prijetnja od terorizma je na svaki način realna i neposredna, i opasna kao što je bila i tada, ako ne i više, kaže gospodin Bonner.

On to naziva međunarodnom prijetnjom koja, kako kaže, ne poznaje granice.

Teroristički napadi na Baliju i u Keniji, i nadomak obale Yemena i drugdje u svijetu, nas podsjećaju da je teroristička prijetnja nešto s čim se svi moramo suočiti.

Jedan od najvećih napora američke carinske službe je takozvana regulativa o usavršenom manifestu. 10 zemalja, sa 17 od najvećih 20 luka, su se složili o toj inicijativi o sigurnosti kontejnera.

Oni sačinjavaju preko dvije trećine, 68%, svih teretnih kontejnera koji stižu u Sjedinjene države, i koji kreću ili koji se prebacuju kroz tih 20 najvećih luka, kaže Robert Bonner.

Pravilo zahtijeva da brodovi i pošiljaoci američkoj carini daju informacije o prekookeanskim teretnim kontejnerima, 24 sata prije nego se kontejner ukrca na brod za Sjedinjene države.

To pravilo nam omogućava da analiziramo informacije i identificiramo potencijalne terorističke prijetnje, prije nego brod krene, a ne nakon što uplovi. Također osiguravamo da se legitimna trgovina i putovanja nastave, bez nepotrebnih ili skupih odgađanja.

To pravilo je predloženo prošlog augusta, nakon čega je uslijedilo 45 dana razmatranja. Komentari su uzeti u obzir, učinjene su modifikacije gdje je to bilo potrebno, i konačno pravilo je izdato zadnjeg dana oktobra. Prelazni period ističe prvog februara. Gospodin Bonner kaže da, kada sve bude u potpunosti funkcionalno, druga faza programa će se proširiti i na ostale luke.

XS
SM
MD
LG