Linkovi

Policija EU u BIH nema nikakvu izvršnu vlast, 14/1/03. - 2003-01-14


Inicijativa i zahtjevi Amnesty International nisu novi za nas. Solana je sa njima upoznat još od oktobra prošle godine-, kaže glasnogovornica ureda Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost., Christine Gallach, komenntirajući jučerašnje pismo koje je Amnesty uputio Javieru Solani, a gdje se traži da se ljudska prava stave u centar nove policijske misije u Bosni i Hercegovini, kao i da se istraže neriješeni zločini iz nedavne, krvave prošlosti.

Ona dodaje da, uz puno poštivanje mišljenja i ugleda medjunardne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Unija i Solana nisu u mogućnosti mijenjati mandat europske policijske misije, koja je počela prvog januara ove godine u Bosni i Hercegovini: -Oni su tamo da nadgledaju i obučavaju lokalne policijske snage instijtucije za provodjernje zakona. Ni više, ni manje-, naglašava Solanina glasnogovornica.

Takva je trenutna misija a ako me pitate da li će se u budućnosti mijenjati, moram odgovoriti da ne znam. Znam samo da u okviru postojećeg mandata nije moguće provoditi istrage neistraženih ratnih zločina, niti se neposredno uključiti u zaštitu ljudskih prava u Bosni. Europski policajci tamo nemaju nikakvu izvršnu vlast-, naglašava šef Solaninog ureda u Bruxellesu.

Po njenom mišljenju, sve zadatke i- nezavršene poslove- kakve pominje Amnesty International u jučerašnjem pismu Visokom predstavniku, trebale bi obaviti lokalne policijske snage i pravosudne institucije,- kada za to budu osposobljene-.

Ideja je da Bosna sve više postaje samostalna-, kaže Solanina glasnogovornica, ističući namjeru Unije dam u skladu sa bosnaskimosamostaljenjem, pomogne stvaranje takvih prilika u kojima će bosanski policajci, obučeni i rukovodjeni medjunarodnim normama, sa uspjehom izvršiti sve zadatke, pa i one koje s pravom pominje Amnesty International.

XS
SM
MD
LG