Linkovi

Moramo izbjeći imenovanje stranih sudaca,tužitelja i advokata, 14/1/03 - 2003-01-14


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije mogao bi početi prebacivati predmete domaćim organima vlasti naredne godine, nakon što u BiH za ta pitanja budu osposobljeni odgovarajući kapaciteti, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji viših eksperata OHR-a i Haškog tribunala posvećenu budućem procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH.

Paddy Ashdown: Davanje BiH domaćih kapaciteta koji će procesuirati slučajeve ratnih zločina,predstavlja jedan od ključnih koraka ka izgradnji samoodržive i stabilne države što se mora okončati prije nego međunarodna zajednica izvrši tranziciju svog prisustva u ovoj zemlji. Predsjednik Haškog tribunala Claude Jorda kazao je da uspostava vijeća pri Sudu BiH predstavlja najbolje rješenje ne samo da bi se omogućilo Tribunalu da završi svoju misiju u razumnim rokovima, nego da omogući BiH da postepeno pronađe svoj pravni suverenitet.

Clod Jorda: Istakao bih da ono što želimo napraviti jeste da ta posebna komora,bude prije svega nacionalna bosanska institucija,a ne jedan mini tribunal.Uspjeh našeg poduhvata uvjetuje ne samo uspjeh međunarodnog pravosuđa,nego i uspostavu dubokog i trajnog mira.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte,istakla je da buduće sudsko tijelo ne smije biti skupa međunarodna institucija,već struktura koja će samostalno funkcionirati!

Karla del Ponte: Međunarodna podrška sastojat će se iz aktivnog monitoringa i bliskog praćenja rada.Aktivnosti će se postepeno smanjivati i to kada je riječ o tužiocima,sucima,arhivarima,istragama,žalbenim postupcima,itd.Moramo izbjeći imenovanje stranih sudaca,tužitelja i advokata u državni sud. Privodjenje osumnjičenih za ratne zločine,koji su još uvijek na slobodi,mora se izvršiti.

Paddy Ashdown: Siguran sam da će se Miloševiću ubrzo pridružiti Radovan Karadžić i Ratko Mladić.Što prije,to bolje.Sutra neće biti previše rano.Oni moraju odgovarati za gnusne zločine za koje su optuženi ukoliko ova zemlja želi staviti crtu ispod svoje tragične prošlosti.

Iako glavna tužiteljica nije danas u Sarajevu govorila o hapšenju Karadžića i Mladića,za švicarski dnevni list Tages Anciger, gospodja del Ponte kaže: «Karadžić i Mladić mi stoje u grlu»,dodavši da je skandalozno to što se Karadžić kreće u RS,a da ga SFOR ne može uhapsiti.

XS
SM
MD
LG