Linkovi

Nastavljeno sudjenje Brdjaninu, 14/1/03. - 2003-01-14


Kaže se tako da je Radoslav Brdjanin posjetio je Omarsku u julu 1992. kad mu je predan i raport o situaciji u logoru, svjedočio je Nusret Sivać koji je u tovrijeme bio zatočen u Omarskoj. Sivać je detaljno opisao jutarnje postrojavanje zatvorenika i prisilno pjevanje kako kaže, -četničkih pjesama- i uvježbavanje dizanja tri prsta u znak pozdrava delegaciji srpskih političara.

"Oko podneva je stigla delegacija koja se smijala i zabavljala gledajući cijeli prizor. Nakon raporta komandanta logora, obratio nam se Brdjanin, ali ja od silne dreke nisam čuo ni jednu riječ. Sve je to bilo jako ponižavajuće. Vrijedjali smo vlastitu nacionalnu pripadnost" - svjedočio je Sivać.

On je dodao da su zatočenici "izgledali jako bijedno: na nama su se vidjeli tragovi mučenja i zlostavljanja, a mnogi su bili polugoli i bez cipela jer su im stražari oteli stvari".

Medju članovima delegacije Sivać je prepoznao i Simu Drljaču, tadašnjeg načelnika prijedorske policije, Stojana Župljanina, načelnika policije autonomne regije i Darka Mrdju, komandira "Interventnog voda" prijedorske policije. Svi su se oni, uz Brdjanina i Stakća, našli na haškim optužnicama: Drljača je ubijen odupirući se hapšenju, Župljanin je u bjekstvu, a Mrdja u pritvoru Tribunala čeka početak sudjenja za masakr na Korićanskim stijenama.

Pored ovoga, u Haškom tribunalu je potrvdjeno kako je tim lječnika otputovao za Zagreb sazadatkom da pregleda gen. Bobetka, a na osnovu njikhovih nalaza o njegovom zdravstvenom stanju, Haški sud će se odrediti prema slučaju hrvatskog generala optuženog za zločine nad srpskim civilima.

XS
SM
MD
LG