Linkovi

Zastupnici Parlamentarne Skupštine BiH su odobrili imenovanje novog saziva Vijeca Ministara, 13/1/03 - 2003-01-13


Na današnjoj sjednici Predstavnickog doma Parlamentarne Skupštine BiH, zastupnici su odobrili imenovanje novog saziva Vijeca Ministara, ali bez ministra pravde i njegovog zamjenika, čije je imenovanje na provjeri u OHR-u. Novi Predsjedavajuci Vijeca Ministara Adnan Terzic, danas je pred ovim Domom podnio ekspoze o radu ovog državnog tijela u naredne četiri godine. Govoreći o prioritetima djelovanja u četverogodisnjem mandatu, on je istakao da je cilj novog saziva Vijeća ministara, BiH kao evopska zemlja, integrirana u Evopsku uniju i globalnu ekonomiju mnogo više nego što je to danas.

U isto vrijeme Amnesty International, organizacija za zaštitu ljudskih prava, je pozvala Evropsku uniju da poštivanje ljudskih prava učini fokusom svoje nove policijske misije u BiH. Amnesty International je danas pozvala šefa Evropske unije za vanjsku politiku Javiera Solanu da osigura da će snage Evropske unije u Bosni progoniti one koji narušavaju ljudska prava.

U međuvremenu Međunarodna grupa za krize u svom izvještaju navodi da dolazi do iznenađujućeg trenda povratka izbjeglica u područja u BiH u kojima su manjina, usprkos nedavnoj izbornoj pobjedi stranaka koje su, kako se navodi, prakticirali etničko čišćenje. U dokumentu se navodi da se više od 367 hiljada stanovnika BiH vratilo u područja nad kojima kontrolu imaju njihovi bivši neprijatelji, dok se oko 900 hiljada vratilo kućama iz kojih su pobjegli ili istjerani. Ovakav trend vodi ka uznemirujućoj mogućnost da Vijeće za implementaciju mira ciljeve integracije iz Dejtona smatra postignutim, navodi se u izvještaju Međunarodne grupe za krize i upozorava da bi prihvatanje takvih zaključaka na susretu vijeća krajem mjeseca moglo doći prije nego se ispune potrebni uvjeti za održivost takvog trenda.

XS
SM
MD
LG