Linkovi

Južna Koreja održala vanrednu sjednicu  Vijeća za nacionalnu sigurnost. 10/1/03 - 2003-01-10


Povlačenje Sjeverne Koreje iz globalnog nuklearnog sporazuma izazvalo je zabrinutost međunaordne zajednice koja se uveliko hvata u koštac sa sve većim tenzijama koje se tiču situacije oko Iraka. Predsjednik Bush i kineski predsjednik Jiang Zemin su se složili da je povlačenje Sjeverne Koreje iz sporazuma namijenjenog da spriječi širenje nuklearnog oružja - zabrinutost cjelokupne međunarone zajednice. Dvojica lidera su danas razgovarali telefonom. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da je predsjendik Bush kazao predsjendiku Jiangu da je vlada u Pjongjangu ujedinila Washington i Peking na jednom zajedničkom zadatku- da potraže miroljubivo rješenje krize. Posjećujući Capitol Hill zbog susreta sa američkim državnim sekretarom Colinom Powellom , šef Međuanrodne agencije za atomsku energiju Mohammed El Baradei je oštšto pozvao vladu u Pyongjangu da razmotri ovu odluku.Južna Koreja je održala vanrednu sjednicu svoga Vijeća za nacionalnu sigurnost kao odgovor na povlačenje Sjeverne Koreje iz sporazuma. Južnokorejski predsjednik Kim Dae Jung je kazao da se mora raditi na tome da korejsko poluostrvo postane područje na kojem neće biti nuklearnog oružja, te da se mora iznaći strpljenje kako bi se kriza riješila mirnim putem.

Kim Dae Jung: ”Cijeli svijet se protivi tome da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje. Ovo pitanje moramo riješiti diplomatskim nastojanjima i dijalogom između dvije Koreje kako bi se spriječio rat na korejskom poluotoku.“

U Moskvi je reagirao i japanski premijer Junichiro Koizumi koji se danas sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Odluku Sjeverne Koreje nazvao ”odlukom koja izaziva strašno žaljenje, dok je Ruski predsjendik Vladimir Putin kazao da se nada da će Sjeverna Koreja promijeniti mišljenje.Australijski premijer John Howard je na kratko prekinuo odmor kako bi održao sastanak sa najvišim vojnim i vladinim zvaničnicima po pitanju Sjeveren Koreje.Međutim, u Seulu ipak ne gledaju svi isto na prijeteći potez Sjeverne Koreje - Ispred zapovjedništva američke vojske danas su održane i antiameričke demonstracije. Jedan od prosvjednika kaže da razumije ovaj korak Sjeverne Koreje jer , po njegovom mišljenju Amerika stalno vrši pritisak na tu zemlju.

XS
SM
MD
LG