Linkovi

Miodrag Živanović: Srbija ima pravo da pokreće inicijative, 8/1/03 - 2003-01-08


Srbija ima pravo da predlaže, rekao je, našem dopisniku Draganu Stegiću, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović komentirajući izjavu srbijanskog premijera Djindjića o prekrajanju granica na Balkanu.

M. ŽIVANOVIĆ: Prema prvim reakcijama, postoji činjenica da se ta izjava različito tumači. Moje je mišljenje da se toj izjavi pridaje veća važnost nego što treba i to je, koliko ja znam, u tom intervjuu usputno rečeno. Takodjer predpostavljam, zapravo siguran sam da Jugoslavija, pa i Srbija kao njen dio, kao podpisnica Daytonskog sporazuma, ima pravo da pokreće, ne samo ove, nego i neke druge inicijative. Dakle, nije to ništa čudnovato da bi se oko toga dizala tolika prašina.

D. STEGIĆ: U Federaciji BiH bile su oštre reakcije izmedju ostalih SDA i SDP-a, da li vi mislite da su te izjave na neki način povezane?

M. ŽIVANOVIĆ: Sigurno da jesu i to su od ranije poznati stavovi čelnih ljudi Federacije BiH, prije svega SDA. Medjutim, čini mi se da oko toga ne treba praviti veliku buku. Ništa se tu bitno novo ne dogadja. Inicijativa, zapravo, nije potekla ni od kakvog legalnog, ili oficielnog organa, nego od pojedinca koji je davao intervju.

XS
SM
MD
LG