Linkovi

Nova misija evropske petnaestorice u arapskim zemljama. 8/1/03 - 2003-01-08


Grčki ministar vanjskih poslova George Papandreu, čija zemlja u narednom šestomjesečnom mandatu predsjedava EU, najavio je danas novu misiju evropske petnaestorice u arapskim zemljama, sa kojima će posebno razgovarati o Iraku.

Gospodin Papandreu će predvoditi delegaciju koja će, kako je rekao, u sedam arapskih zemalja prenijeti stav Evrope da ka miru vodi jedino potpuna primjena rezolucija UN, te od njih zatražiti da se angažiraju u posredovanju izmedju Amerike i Iraka. Grčki ministar nije spomenuo zemlje koje će posjetiti, ali je rekao da se radi o umjerenim arapskim državama.

Ono što bismo veoma željeli da vidimo tokom putovanja je to da je moguć pozitivan razvoj u vezi sa Irakom, da se rezolucije UN u potpunosti primjenjuju - to je, po mom mišljenju, ono što garantira mir. I to je poruka koju ćemo prenijeti. Ali, ne radi se tu samo o Iraku, nego i o našim odnosima sa tim zemljama, dakle, odluka o ovoj misiji nije iznenadna, nego je ovaj region visoko medju našim prioritetima, rekao je gospodin Papandreu, trenutni predsjedavajući Evropskog Vijeća Ministara.

XS
SM
MD
LG