Linkovi

Geoff Hoon: međunarodna zajednica mora pokazati iSadamu Huseinu da je ozbiljna. 8/1/03 - 2003-01-08


Gospodin Hoon je svoj prvi susret imao danas u Ankari s turskim ministrom odbrane Vecdi Gonulom. On je rekao da je važno osigurati da Irak bude dio međunarodne zajednice kao miran susjed Turskoj i raditi ka mirnom rješenju trenutnih poteškoća.

Trebamo pokazati Sadamu Huseinu da nećemo jednostavno donositi rezolucije, a da ne insistiramo na njihovoj primjeni. Stoga je odluka u rukama Sadama Huseina--on mora prihvatiti rezolucije UN-a ili ćemo u suprotnom morati pronaći načine da ih na učinkovit način primjenimo. Ali to je njegova odluka i njegov izbor, mi vjerujemo da je izbor jasan i da bi on trebao prihvatiti volju međunarodne zajednice, rekao je Geoff Hoon.

Upitan o mogućnosti da britanske snage koriste turske objekte u bilo kakvom amerikancima predvođenom ratu protiv Iraka, gospodin Hoon je rekao da Ankara već daje podršku britanskim i američkim avionima koji patroliraju zonama zabrane leta nad sjevernim Irakom. On je dodao da su se razgovori u Turskoj također fokusirali na pitanja NATO saveza i evropske odbrane.

XS
SM
MD
LG