Linkovi

Britanija:  hitna potraga za smrtonosnim ricinom. 8/1/03 - 2003-01-08


Anti-terorističke policijske jedinice su saopćile da ispituju šest osoba sjeverno-afričkog porijekla, koje neki stručnjaci povezuju s al-Qaidom. Jedan od izvora je izjavio da se radi o Alžircima čija je najvjerovatnija namjera bila inficirati ljude koristeći se otrovnom kremom, što je zastrašujući scenarij koji bi najvjerovatnije vodio do široko raširenog straha, prije nego do masovnih žrtava.

Čini se da je ricin proizveden u izvjesnoj količini. Gdje je taj ricin sada i u kakvu je upotrebu stavljen je ključno pitanje, i pronalaženje odgovora na njega će odlučiti uspjeh ove operacije, rekao je Charles Shoebridge, bivši pripadnik anti-terorističke jedinice.

Dok medicinski stručnjaci nastoje ugušiti strahovanja o sofisticiranoj laboratoriji, jer je otrov toliko smrtonosan da manje od miligrama može ubiti, vlada naglašava da hapšenja pokazuju da odmetničke grupe i dalje nastoje naškoditi Zapadu. Ovaj pronalazak tragova ricina je prvi put da je policija javnosti objelodanila mogućnost zavjere i napada hemijskim oružjem. Policijski zvaničnici strahuju da bi tragovi ricina i oprema pronađena u jednom viktorijanskom stanu iznad jedne apoteke mogli biti tek vrh ledenog brijega. Izvori iz službe sigurnosti navode da bi se velike količine otrova još uvijek mogle nalaziti u rukama ekstremista u Britaniji ili izvan nje, dok su doktori širom zemlje na oprezu od simptoma koji liče gripi i koji se povezuju s ricinom. Iako je policija pronašla samo malu količinu otrova, započla ja masovna potraga za bilo kakvim preostalim tajnim zalihama koje bi se mogle koristiti za sijanje terora.

XS
SM
MD
LG