Linkovi

Hartman: Optužnica protiv Milutinovića još od 99. godine, 30/12/02 - 2002-12-30


Tužiteljstvo Haškog suda ponovilo je poziv vlastima u Beogradu da bez oklijevanja izruče, ili omoguće dobrovoljni transfer Milana Milutinovica u Hag. U posljednjoj izjavi medijima, glasnogovornica glavnog tužitelja, Florans Hartman je podsjetila da obaveza izručenja Milutinovića Haškom tribunalu postoji još od 1999. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine i Beogradu upućen nalog za njegovo hapšenje.

Podsjećajući kako su jugoslavenske vlasti odbijale Milutinovićevo izručenje jer je imao predsjednički imunitet, glasnogovornica Carle del Ponte ponavlja kako Hag ne priznaje "nikakve imunitete" ali i primjećuje da se od nedjelje tope i posljednji arguumenti Beograda. Pošto Milutinoviću ističe mandat predsjednika Srbije, nestaje i njegov imunitet. Zbog toga, Hag očekuje njegov hitan, dobrovoljan ili prisilan, transfer u Hag.

Uz demante vijesti da je Milutinović bio u kontaktu sa tužiteljima Haškog suda, ovaj izvor podsjeća kako je 19. decembra glavni tužitelj uputila pismo jugoslovenskom ministarstvu pravde sa ozbiljnim podsjećanjem na obavezu predaje Milutinovića, odmah po isteku njegovog mandata.

Europska štampa danas takodje podsjeća kako je glavni tužitelj, Carla del Ponte pojačala pritisak na Beograd da izruči sada već bivšeg predsjednika Srbije, ocjenjujući kako bi Milutinovićeva sudbina mogla ovisiti i od ishoda borbe za vlast izmedju premijera Djindjića i jugoslavenskog predsjednika Koštunice.

XS
SM
MD
LG