Linkovi

Liberalan zakon o državljanstvu u interesu BiH, 30/12/02 - 2002-12-30


Tako je danas Visoki Predstavnik proglasio Zakon o državljanstvu, u namjeri, kako kaže, da ukloni sve neizvjesnosti, posebno među građanima BiH čiji status bi, da do nametanja zakona nije došlo, bio doveden u pitanje. Prema ovom zakonu, produžen je prijelazni period za zaključivanje relevantnih bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu za deset godina. Novi rok je 1. januar 2013. godine G.Ashdown je iskoristio ovu priliku da pozove bh. institucije da provedu temeljite reforme u vezi sa zakonom o dvojnom državljanstvu.

Upozorio je da je uredba o dvojnom državljanstvu u Ustavu BiH preuzeta iz Ustava bivše SFRJ, kojom se predviđa mogućnost dvojnog državljanstva samo sa zemljama s kojima postoje bilateralni ugovori o tome. Ashdown vjeruje kako bi bilo u intresu BiH da se odmah krene ka liberalizaciji režima o dvojnom državljanstvu. On ne vidi nikakvog raloga da se takav zakon ne usvoji u narednih šest mjeseci, premda bi to zahtijevalo manju izmjenu Ustava BiH.

Vijeće ministara BiH,u starom sazivu,danas je podnijelo izvještaj o radu u svom mandatu,u okviru kojeg je održalo 96 sjednica.Ministri su zadovoljni učinjenim,navodeći da je u protekoloj godini BiH,na diplomatskom planu predstavljena na najbolji mogući način.Prva,ujedno i najteža faza tranziicionog puta je okončana.Zakonska regulativa i jedinstven ekonomski prostor,bili su prioriteti djelovanja na ekonomskom polju. Poboljšani su odnosi sa međunarodnom zajednicomUsvajanje .Izbornog zakona i projekat CIPS takodjer su obilježili proteklu godinu.915 000 povrataka nije malo,ali,zadovoljstvo može biti potpuno tek kada se svi vrate svojim domovima.Relaksacija političkih odnosa u BiH,najveći je rezultat rada Vijeća ministara,u proteklom periodu,riječi su dosadašnjeg Predsjedavajućeg,Dragana Mikerevića.

A novi Predsjedavajući,Adnan Terzić,zastupničkom će domu,predložiti novi saziv Vijeća Ministara BiH.Ovaj će se Dom u petak izjasniti o imenovanju zamjenika Predsjedavajućeg,te ministara i zamjenika ministara u ovom izvršnopm organu BH države.Ako sve bude po planu,Nova Vlast u BiH,bit će konstituirana 88 dana od održavanja oktobarskih izbora.

XS
SM
MD
LG