Linkovi

Ramo Masleša uputio je čestitke policiji za otkrivanje počinitelja zločina u selu Kostajnica. 27/12/02 - 2002-12-27


Federalni ministar unutarnjih poslova dr. Ramo Masleša uputio je danas čestitke pripadnicima policije koji su sudjelovali u otkrivanju počinitelja teškog zločina u selu Kostajnica. Masleša je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo kako su koordiniranom akcijom u kojoj je FMUP ponio najveći teret odgovornosti u prikupljanju operativnih podataka za manje od 20 sati rasvijetljene okolnosti u vezi s počiniteljem tog teškog krivičnog djela. U otkrivanju svih relevantnih činjenica u vezi s trostrukim ubistvom sudjelovali su najsposobniji kadrovi FMUP-a, te kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova HNK-a i Kantona Sarajevo, kazao je Masleša. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović uputio je u ime Predsjedništva BiH izraze saučešća porodici Anđelić, povodom brutalnog ubistva članova te porodice. Zaprepašten i potresen tragičnom smrću vaših najmilijih Anđelka, Mare i Zorke u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime upućujem vam izraze najdubljeg saučešća. Saosjećajući u vašoj neizmjernoj boli, izražavam nadu da se ovakav gnusni zločin više nikada neće ponoviti u BiHť, kaže se u Šarovićevom telegramu saučešća porodici Anđelić. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izraava najiskrenije žaljenje i saučešće porodici Anđelić iz Kostajnice povodom tragičnog gubitka članova njihove porodice u višestrukom ubistvu počinjenom na Badnje veče. Osuđujemo zločinačko djelo ubistva, kao i bezumno neprijateljstvo, mržnju i religijsku netoleranciju koja čini se karakterizira ovaj šokantni čin nasilja. Ovi i slični zločini koji imaju za cilj širenje straha među građanima Bosne i Hercegovine moraju prestati, navodi se u saopćenju američke Ambasade u BiH. Relevantne institucije za provođenje zakona reagirale su brzo i na odgovarajući način tako što su pokrenule istragu i uhapsile osumnjičenog za ubistva u Kostajnici. Podržavamo federalne i kantonalne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije u njihovim nastojanjima da se zadovolji pravda. Samo vladavina zakona i tolerancija mogu građanima Bosne i Hercegovine omogućiti prosperitet u okrilju mirnog i demokratskog društva, kaže se u saopćenju.

UNHCR je duboko ožalošćen ubistvom tri i ranjavanjem četvrtog člana porodice Anđelić, koje se desilo na Badnje veče u selu Kostajnica kod Konjica.

UNHCR najoštrije osuđuje ovaj kriminalni akt i čestita policiji na njihovoj pravovremenoj akciji koja je rezultirala hapšenjem počinioca zločina. UNHCR se pridružuje međunarodnoj zajednici i bh. vlastima u osudi brutalnog ubistva triju osoba i cijeni profesionalizam i pravovremenu istragu koja je osigurala da je počinilac priveden pravdi, kaže se u UNHCR-ovom saopćenju.

Reisu-ul ulema islamske zajednice Mustafa ef Cerić, osudio je danas zločin u Kostajnici, navodeći Kur anske riječi, da je ubiti jednog nevinog čovjeka, isto kao ubiti cijelo čovječanstvo. Ovaj čin je, po riječima reisa Cerića, protivan učenju Poslanika Muhammeda a.s., jer usporava iskrene napore muslimana, da pokažu svojim komšijama,bez obzira koje su vjere,da sa njima mogu živjeti u miru i sigurnosti.

Aktivna islamska omladina, danas je demantirala da je Muamer Topalović njihov član, niti je to nekada bio. U svom saopćenju, AIO izražava žaljenje i sućut porodici Anđelić, te oštro osuđuju zločin, za koji kažu da ga zdrav razum ne može prihvatiti. U isto vrijeme AIO, tvrdi da ministar MUPa HNK, Goran Bilić, bez ikakvih argumenata i dokaza povezuje ovu organizaciju sa ovim slučajem,želeći,kako se navodi u saopćenju da kriminalizira nevladine organizacije sa islamskim predznakom.

Na čelu Furkana,organizacije koja je djelovala u Konjicu bio je Salko Osmić,koji je također negirao Topalovićevo članstvo u Furkanu,ističući,kako je on samo povremeno dolazio na predavanja koja je organizirala ova organizacija.

XS
SM
MD
LG