Linkovi

Pinocchio u američkim kinima. 25/12/02 - 2002-12-25


Dobitnik Oskara za najbolji inostrani film ,italijanski režiser Roberto Benigni ,italijansku tradicionalnu priču o Pinokiju je prenio na veliki ekran. Film je premijerno prikazan u nedjelju u Hollywoodu, dok su novinari izvijestili da su Benigni i njegova supruga Nicoletta Braschi presretni što svoju viziju ove priče mogu podijeliti sa Amerikancima, ali i sa ostatkom svijeta.Decenijama je lik Pinokija obitavao u maštama milona dječaka i djevojčica koji su bili oduševljeni avanturama drvenog dječaka koji je bio na putu da postane pravi dječak. Ova klasična bajka, koju je napisao Carlo Collodi, jednako izaziva pažnju, kako djece , tako i odraslih, jer govori o porodičnuim vezama i temama, istini , savjesti i posljedicama koje iz svega toga proizilaze. Sada je režiser Benigni otišao korak dalje ,te je tokom mamutske produkcije kreirao odiseju za sve uzraste, organizirao putovanje kroz zemlju fantazije gdje životinje govore, gdje vas na svakom koraku iznenade neke nove igračke i opasni razbojnici. Evo šta je prije premijere u Los Angelesu novinarima kazao sam režiser.

BENIGNI: Kada sam pripremao Pinokija dao sam sve od sebe. Svu moju ljubav, sve moje znanje sam primijenio u ovom filmu. Sav moj novac, svu odjeću, moje ruke. Sve čega sam svjestan, moj izgled, moje oči. Znate, moja majka je jako voljela Pinokija. Ovo je moj poklon njoj. Ona voli Pinokija i Leonarda Da Vincija. Možda će moj sljedeći projekat biti na temu Leonarda da Vincija.

Režiser Benigni kaže da je želio snimiti ovaj film od svoje pete godine, jer je kako kaže, rođen u istoj oblasti kao i Pinokio, u Toskani, u blizini mjesta Collodi, što je i prezime autora ove bajke i rodno mjesto Benignija.

BENIGNI: I onda sam upoznao režisera Federica Felinija prije 27 godina, i prva stvar koju mi je Felini kazao je: Vi ste Pinokio. Ja sam mu kazao da to znam, da sam ja Pinokio, te sam mu predložio da zajedno napravimo film. On se tada uplašio. Kada je bio bolestan, posjetio sam ga u bolnici i kazao da pripremam ovaj film, a on mi je rekao da ću uspjeti. Film Pinochio se u američkim kinima počinje prikazivati 25.decembra.

XS
SM
MD
LG