Linkovi

Spoj dviju kultura. 25/12/02 - 2002-12-25


Čuveni njemački impresario Fransis Brunn režirao je plesni show pod nazivom Incognito koji je po mnogo čemu različit od svih dosadašnjih pokušaja prikazivanja preplitanja različitih kultura. U ovom slučaju režiser Brunn je pokušao ukomponirati vatrenost i žestinu dvije zvijezde Flamenco plesa i američke step plesače u okviru dvosatne predstave. Dvije različite vrste plesa potekle su sa različitih kontinenata, ali kako to kaže amerikanac Robert Reed koji se bavi stepovanjem, postoji jako puno zajedničkih tačaka koje ujedinjuju ove dvije plesne kulture. Plesač Reed smatra da su progoni ti koji su zajednički Romima i Amerikancima Afričkog porijekla.

REED: Mi poznajemo kulture jedni drugih i znamo šta znači biti izopćen u društvu u kojem živite. Mi se možemo u odnosu na to povezati i pokazati naše emocije putem naših pjesama i uz pomoć plesa i mi to dobro razumijemo. Kada smo se vidjeli , odmah smo uspostavili prisan kontakt.

Usprkos ovim sličnostima, početak suradnje nije bio lagan. Prvo zbog jezičke barijere i drugo zbog i španskog i američkog pristupa kulturi plesa za što je režiser Brunn na karaju kazao sa se pokazalo pravim uspjehom.

BRUNN: Kada su se sreli po prvi put izgledalo je da kada Amerikanci izgovore uzvik OLE, da im se ne sviđa, a da se to ne sviđa ni Španjolcima, pa sam im kazao. Pogledajte, potičete iz dvije različite umjetničke forme, različite kulture, trebate se diviti jedni drugima i tek onda ćemo postići ono čemu težimo.

Zvijezda ovog showa je zasigurno Farruqito koji je nakon filma Flamenco postao popularan i tražen.Evo šta on kaže o ovom spoju španjolske i afro-američke kulture.

FARRUQITOMislim, da se ne radi o misteriji jer flamenko ima dodirnih tačaka sa svim vrstama plersa, te je u ovom slučaju to stepovanje.

XS
SM
MD
LG