Linkovi

Zastupnici u novom Parlamentu razmišljaju pragmatično, 24/12/02 - 2002-12-24


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown donijet će odluku o nametanju Zakona o državljanstvu BiH, kada dobije zahtjev Predstavničkog doma Parlamenta BiH, izjavio je glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan na pres-konferenciji u Sarajevu. Da bi izmjene ovog zakona, koji su jučer usvojili poslanici Predstavničkog doma, stupile na snagu potrebno je da ga verificira i Dom naroda BiH. Taj dom, skoro je izvjesno, neće biti konstituiran do kraja godine. Usvajanje izmjena Zakona o državljanstvu BiH u Predstavničkom domu, visoki predstavnik smatra ohrabrujućim znakom da zastupnici u novom sazivu parlamenta namjeravaju razmišljati pragmatično. U OHR-u podsjećaju kako zemlje EU-a trenutno primjenjuju standarde o državljanstvu koji su mnogo fleksibilniji nego oni koji se zahtijevaju bh. zakonom o državljanstvu. Neke zemlje omogućavaju dvojna državljanstva bez posebnih bilateralnih sporazuma, dodaju u OHR-u. Visoki predstavnik vjeruje da BiH dugoročno treba težiti takvim fleksibilnijim zakonskim standardima, ali smatra da jučer usvojeni zakon ispunjava osnovne zahtjeve i da će efikasno zamijeniti zakon koji ističe 1. januara, kazao je g.Sullivan.

Nezavisna komisija UN-a za žalbe vratila je do dosad 100 slučajeva komesaru IPTF-a sa prijedlogom za ponovno razmatranje odluke o decertifikaciji, saopćio je glasnogovornik UN-misije u BiH Alun Roberts na pres-konferenciji u Sarajevu. On je napomenuo da je komisija primila 476 zahtjeva za reviziju komesarove odluke, od čega je razmotreno 452 slučaja, dok je odluka komesara podržana u 352 slučaja. Certifikacija policajaca i proces akreditiranja institucija za provedbu zakona u BiH dva su velika projekta u okviru mandata UN- misije u BiH, koji će biti okončan 1. januara.

Stabilizacijske snage u BiH imale su u ovoj godini više do 350 projekata Civilno-vojne saradnje od čega je njih 157 završeno. U toku je realizacija 105, a planirana su još 83 projekta.

Njihova ukupna vrijednost je 36 miliona eura, izjavio je glasnogovornik SFOR-a Yves Vanier na pres-konferenciji u Sarajevu. On je kazao kako operacijama CIMIC-a SFOR pruža pomoć lokalnom stanovništvu u naporima ponovne izgradnje infrastrukture, stimuliranja ekonomije te povratku BiH na put mira i prosperiteta.

U zoni odgovornosti Multinacionalne divizije Sjever realizirano je 46 projekata, Multinacionalnoj diviziji Jugozapad 26, a u Multinacionalnoj diviziji Jugoistok 56 projekata.

Osim toga, italijanski kontingent ima svoje CIMIC timove koji su završili 13, a njemački CIMIC timovi završili su 10 projekata.

Spomenuti podaci jasno pokazuju nastavak SFOR-ove pune podrške lokalnim vlastima, održivoj industriji, razvoju biznisa i preduzeća širom BiH, istaknuo je Vanier.

XS
SM
MD
LG