Linkovi

Zaboravljeno Tutankhamunovo blago, 24/12/02 - 2002-12-24


Medju izloženim predmetima na izložbi u Egipatskom Muzeju u Kairu, nazvanoj Skriveno blago, je i oslonac za glavu , napravljen od slonovače, na koji je bila položena mumificirana glava Tutankhamona, kao i pregršt zlatnoga nakita pronadjenog u grobu tog legendarnog kralja - dječaka, kada je otvorena njegova grobnica 1922. godine. Statue, pločice, kovčezi i čak jedna drvena proteza za nožni prst, prikačena na jednu mumiju - sve se to našlo na ovoj neobičnoj izložbi, kojom se inače obilježava 100-ta godišnjica Egipatskog Muzeja u Kairu. Mnogi predmeti su iz grobnice faraona Tutankhamuna, a trebalo je deset godina da se sve ono, što je bilo položeno u grob kralja - dječaka s njegovom mumijom,i izvadi napolje. Grobnicu Tutankhamuna je, da podsjetimo, otkrio britanski arheolog Howard Carter 1922. Ključni predmeti , kao što je famozna zlatna maska, na stalnoj su izložbi u Egipatskom Muzeju; brojni drugi predmeti, medjutim, doslovno su bili zakopani i zaboravljeni negdje pod ogromnom muzejskom kolekcijom od 160 hiljada predmeta, najvećom u svijetu te vrste. Dr Zahi Hawass, generalni tajnik Egipatskog Vijeća za Antikvitete, kaže:

HAWASS: Kairski muzej je izuzetan, ne samo što je izgradjen prije stotinu godina, nego zbog nevjerovatnog blaga koje posjeduje, zbog arti-fakata, zbog brojnih predmeta iz grobnice faraona Tutankhamuna, zbog mumija - zato kažem da je ovo jedan od rijetkih muzeja u svijetu u kojima, kada udjete, možete namirisati povijest. Zato smo i upriličili ovo veliko slavlje.

Egipat inače planira smanjiti trenutnu izložbu koja se sastoji od 50 hiljada predmeta, neadekvatno smještenih na nedovoljno velikom prostoru, na otprilike 5 do 7 hiljada predmeta. U planu je potom izgradnja 350 milijuna dolara vrijednog muzejskog prostora za 150 hiljada predmeta iz faraonskog perioda, koji bi bio izgradjen uz piramide u Gizi.

XS
SM
MD
LG