Linkovi

Neke od zemalja Balkana - napodmitljivije na svijetu, 24/12/02 - 2002-12-24


Europska komisija objavila je opširan izvještaj u kojem se vladama zemalja Zapadnog Balkana - Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori i Kosovu - stavlja do znanja da bi zbog narasle korupcije u svojim zemljama mogli da zaostanu za ostatkom kontinenta. Europska komisija smatra da su regionu potrebne "snažne javne političke obaveze i mjere, jasna pravila ponašanja i cjeloviti anti-korupcijski planovi, koji uključuju povećanje administrativnih i pravosudnih kapacitet".

Ukazuje se kako zbog korupcije budžeti ovih zemalja ostaju bez prihoda od poreza i socijalnih davanja, a u značajnoj mjeri se i strani investitori odvraćaju od ulaganja gdje je vladavina prava i dalje slabašna.

Korupcija je, prema nalazima ovog izvještaja, otvorila put u trgovini drogom i ljudima na ovom području, što će narednih godina biti veliki izazov za Europsku uniju.

Prema procjenama raznih zvaničih i nezvaničnih izvora, koje pominje briselski izvještaj, neke od zemalja regiona smatraju se najkorumpiranijim na svijetu.

XS
SM
MD
LG