Linkovi

Adnan Terzić, mandatar Vijeća ministara BiH, 20/12/02 - 2002-12-20


Predsjedništvo BiH imenovalo je danas kandidata SDA Adnana Terzića, za Mandatara Vijeća Ministara BiH. Predsjedavajući Predsjedništva, Mirko Šarović izrazio je uvjerenje da će zastupnički dom Parlamenta BiH potvrditi ovu odluku, a član Predsjedništva Sulejman Tihić smatra da će Terzićevu kandidaturu podržati predstavnici svih parlamentarnih stranaka, izuzev SDP i SNSD! Na osnovu dogovora sa HDZ, SDA je ostala pri kandidaturi Ahmeda Hadžipašića za federalnog Premijera, dok će kandidat HDZ biti predsjednik Fedeacije BiH. Novi mandatar Vijeća ministara BiH, odmah nakon vijesti o imenovanju od strane Predsjedništva BiH, dao je intervju za Glas Amerike, našem dopisniku Adnanu Terziću u kojem on naglašava prioritete budućeg rada.

A.TRZIĆ: Potrebno je obaviti razgovore sa predstavnicima političkih stranaka, kako bi došli do imena ljudi koji su kandidati za Vijeće ministara. To je bitna faza, jer treba doći do onih, koji su opredjeljeni za reforme, kako to medjunarodna zajednica očekuje. Nakon toga ćemo predložiti expoze, koji ne bih želio da bude samo moj, nego svih članova Vijeća ministara, kako bismo mogli krenuti u reforme. Mislim da je neophodno od Vijeća ministara napraviti operativno tijelo, kako bismo mogli krenuti u reforme. Situacija u BiH nam ne ostavlja prostor da razmišljamo nacionalno, nego moramo razmišljati o svakom gradjaninu.

VOA: Možete li nam reći neka imena kandidata za ministarska mjesta?

A.TERZIĆ: Ja danas imam mogućnost da se sastanem sa Mladenom Ivanićem i mislim da ćemo tek tada moći govoriti o nekim imenima. Sigurno je, medjutim, da se tu pojavljuje Šahbaz Džihanović, kao kandidat za ministra za civilne poslove i komunikacije, ali mislim da je rano govoriti o imenima.

Medjutim, kako je rekao gospodin Terzić, on se nada da će Vijeće ministara BiH u novom sazivu, biti, ekipirano prije isteka ove godine.

XS
SM
MD
LG