Linkovi

Carla del Ponte traži da Beograd izruči Milana Milutinovića, nakon što mu istekne mandat perdsjednika Srbije, 20/12/02 - 2002-12-20


Glavni tužitelj Haškog suda, Carla del Ponte, danas je iskazala ozbiljno nezadovoljstvo nesradnjom Jugoslavije u istragama Tužiteljstva, te još jednom pozvala tamošnje vlasti da čim mu istekne mandat i imunitet, bez oklijevanja predaju predsjednika Srbije, Milana Milutinovića.

Pojašnjavajući na današnjoj, vanrednoj press konferenciji u Tribunalu, del Ponte je ustvrdila kako zvanični Beograd nastavlja sa ignoriranjem brojnih poziva i zahtjeva Tužiteljstva za pristupom arhivama,Gsvjedocima i dokumentima od važnosti za istrage Haškog tribunala.

"Moja današnja izjava je izazvana činjenicom da je ministar spoljnih poslova Jugoslavijem Goran Svilanović, koji je i predsjednik Nacionalnog komiteta za saradnju s Haškim tribunalom, juče odbio da sa mnom razgovara upravo o pitanjima saradnje. Toliko o dijalogu", rekla je glavni haški tužitelj.

Del Ponte je razočarana izjavom jugoslovenskog šefa diplomatije da je Haški tribunal "kamen o vratu Jugoslavije", zatim kako "saradnja s Tužiteljstvom nikada nije bila na nižem nivou", te da je "Tužiteljstvo iznevjerilo poverenje vlasti u Beogradu" i s tim u vezi, kako "suradnja može potpuno prestati"

"Ja sam istinski razočarana takvom neprimjerenom političkom izjavom osobe koja je zadužena da vodi suradnju s Haškim tribunalom", prokomentirala je Svilanovićevu izjavu Del Ponte.

Press konferenciji prisustvovao je i vodja tužiteljskog tima na sudjenju Slobodanu Miloševiću, Geoffrey Nice, koji je naglasio kako je njegov tim jugoslovenskim vlastima uputio 57 zahtjeva za dostavljanje dokumenata. Od tog broja, čak 32 zahtjeva još nisu rješena, naglasio je Nice, ukazujući kako je većina nerješenih zahtjeva upućena Beogradu još u prvoj polovini prošle godine.

XS
SM
MD
LG