Linkovi

Na jugu Pakistana poginulo četvoro ljudi. 19/12/02 - 2002-12-19


Prilikom eksplozije bombe na jugu Pakistana poginulo je četvoro ljudi, od kojih je dan može biti islamski militant za kojim se traga u vezi sa ubistvom američkog novinara Daniela Pearla. Prilikom eksplozije u Karachiju, obrušena je zgrada od tri sprata, za koju policija smatra da je u njoj bila smještena tvornica eksplozivnih naprava. Istražitelji koji su pretražili ruševine, su pronašli osobnu kartu sa fotografijom osobe koja liči na Asif Ramzija za kojeg se sumnja da je umiješan u ubistvo Daniela Pearla i u niz akcija podmetanja eksploziva u Karachiju.

U medjuvremenu, policija u Pakistanu je uhapsila devet militanata koji su osumnjičeni da su povezani sa terorističkom mrežom Al Qaida, uključujući dvoje američkih državljana i jednog državljana Kanade. Pakistanski zvaničnici su kazali da je američki FBI učestvovao u ovoj operaciji, dok mediji izvještavaju da je došlo i do izmjene vatre, premda niko nije povrijedjen.

Francuska policija je pronašla električne komponente koje se mogu korisitit za pravljenje detonatora za eksplozive tokom pretrage u jednom stanu u Parizu kojeg je koristio osumnjičeni isklamski militant. Francuske vlasti su potvrdile da su testovi pokazali da je posuda pronadjena u stanu sadržavala kemikaliju željezni triklorid, koji se može korisitit prilikom pravljena bombi.

XS
SM
MD
LG