Linkovi

Koalicija za medjunarodnu pravdu: Radila je u najboljem intersu svog naroda, 18/12/02 - 2002-12-18


Ms Armatta: Bivši državni sekretar ALbright je izmedjuostaloga kazala na jučerašnjem svjedočenju, da zbilja poštuje rad Tribunala, da je bila uključena u informiranje Ujedinjenih Naroda, i da je to sve skupa važan dio procesa u cjelokupnog regionu u smislu eventualnog pomirenja. Govoreći potom o samoj Plavšićevoj, gospodja Albright je kazala kako je Biljana Plavšić pomagala praktički u provodjenju Daytonskog Mirovnog Procesa. Svjedočenje Madeleine Albright bilo je izuzetno snažno, jasno, i kroz njega je Biljana Plavšić pokazana kao žena koja je istinski bila odana ideji da učini najbolje za svoj narod.kada je vidjela da su interesi tog naroda suradnja s medjunarodnom zajednicom, onda je insistirala na tome.

VOA: Šta je gospodja Plavšić kazala o samom sukobu i njenoj ulozi u njemu?

Armatta: Gospodja Plavšić je praktički rekla da preuzima svoj dio odgovornosti. Kazala je i to da je i došla dobrovoljno na Tribunal, jer je vjerovala da je to najbolje za njen narod, iako nije vjerovala, u tom trenutku da su Srbi krivi za ono što se govorilo, kao ni u ono za šta je sama optužena. Kazala je da je ona, sa svojim odvjetnicima, provela vlastitu istragu , nakon čega je odlučila priznati krivicu za zločine... Mislim, medjutim,da je, barem ona prva reakcija, žrtava, odnosno preživjelih, bila razočarenje što Plavšićeva nije detaljnije govorila o svojoj odgovornosti. Krivicu medjutim jest priznala. ALi izjava koju je dala tom pruilikom, bila je više - zbir svega onoga ukratko , za šta krivicu priznaje. Veliki dio svoje izjave o krivici odnosi se na njen odnos prema njenom narodu, kako je to rekla, prema Srbima. Mislim da joj je žao i drugih u regionu. Dakle, rekla bih da je njena izjava, na odredjeni način, bila vrlo jaka. Ako ništa , bila je to prva izjava Tribunalu jednoga zvaničnika, o vlastitoj odgoivornosti. Znam, s druge strane, da to žrtvama i preživjelima nije bilo dovoljno.

VOA: Naše posljednje pitanje gospodji Armatta bilo je o tome kakvu bi kaznu moglo nositi priznanje koje je učinila Biljana Plavšić - ne genocid, već progoni?

Armatta: Pa, mogućno je da takvo što nosi doživotni zatvor. Jer , progoni podrazumijevaju ubijanje, etničko čišćenje, seksualno nasilje...čitav niz zločina krije se pod takvim pravnim terminom. A saznajemo da je tužiteljstvo Sudu prezentiralo dokumenat , sastavljen od osam različitih svjedočenja na Tribunalu, kojim se imenom navode konkretni zločini koje pokriva termin : progon. Ne znamo šta je u tom dokumentu tužitelja, ali svako ko zna išta o ratu u Bosni, može pretpostaviti. Druga stvar je da BIljana Plavšić, kako se navodi, nije do sada suradjivala s tužiteljstvom, a i sama je ponovila da neće svjedočiti u drugim procesima koji se vode. Stoga, jednostavno je teško predvidjeti kakvu kaznu će joj dodijeliti, zaključila je Judith Armatta, oficir za vezu u Haškom tribunalu za grupu Koalicija za medjunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG