Linkovi

Otvoreni put povijesnom proširenju, 13/12/02 - 2002-12-13


I Poljska je, kako su saopćili zvaničnici Unije, na kraju prihvatila , nakon drugih zemalja - kandidata, prijedlog Unije o paketu pomoći. Uvjeti dogovora nisu poznati javnosti, ali se zna da se radi o ključnoj promjeni, nakon što je ranije Poljska odbijala financijski paket, tražeći da se on poveća , iako je iznosio preko 40 milijardi dolara. Novac treba biti podijeljen medju deset kandidata, radi potrebnih reformi u raznim poljima, kako bi se stekli uvjeti za ulazak u Uniju. U medjuvremenu su Grčki i Turski Ciprani odbili potpisati plan UN-a da se okonča 28-godišnja podjela otoka. Turska ujedno oštro kritizira odgodu da se vladi u Ankari da datum za ulazak u Uniju. Razgovor o turskom članstvu je odgodjen za dvije hiljade i četvrtu. Lideri evropske unije će decembra 2004 godine razmatrati prijem Turske u EU. Zvaničnici Evropske unije i deset kandidata za prijem u članstvo trebali su danas zajednički izraziti potvrdu za prihvatanje kandidature Turske , kako bi razuvjerili Ankaru da će nove članice možda blokirati prijem ove pretežito muslimanske nacije.O tome je danas u Kopenhagenu govorio i Tony Blair koji je kazao da je Turskoj dat tačan datum za početak uvodnih pregovora.

Blair: Mislim da bi Turska više voljela da je određen raniji datum. Međutim, Turska već 40 godina čeka na konkretan datum i on je, eto sada, određen. Ukoliko Turska uslove ispuni ranije, bez obzira o kojim se kriterijima radi, mogućnosti pregovora ostaju otvorene. Decembar 2004 je određen datum, ali pravila su ista za svakoga.

Cilj ove izjave je, kako prenose novinari Rojtera, da se savladaju strahovi Turaka da bi Kipar ili neka druga od deset zemalja kandidata za ulazak u Uniju mogli koristiti buduće članstvo u Uniji od maja 2004 godine kako bi spriječili Uniju da započne pregovore sa Turskom oko njenog prijema. Turska je željela da se ovaj datum zakaže u 2003 godini , te stoga turski premijer Abdulah Gul optužuje EU da ima diskirminatorski odnos Turskoj.

Gul :Ukoliko se Turska pridruži uniji to znači da Muslimanska zemlja može biti demokratska, transparentmna u odnosu na savremni svijet.To će dati šansu EU da odigra važnu ulogu u međunarodnim odnosima.

U međuvremnu je u Ankari lider kiparskih turaka Rauf Denktash optužio evropsku uniju da želi izgraditit ”kršćansko utvrđenje“ oko Turske . Predstavnici i grčkog i turskog dijela Kipra su odbili potpisati plan UN-a kojim bi se okončala 28 godišnja podijeljenost Kipra, vjerovatno nove članice EU do kraja samita u Kopenhagenu. Članice EU i deset zemalja kandidata su danas treba izdati zajedničko saopćenje u kojem bi se reklo da bi se u uniju u dogledno vrijeme primili Turska, Bugarska i Rumunija.

XS
SM
MD
LG