Linkovi

Trent Lott: Američka nacija bi bila sretnija da je gospodin Thurmond izabran za predsjendika. 13/12/02 - 2002-12-13


Prošle sedmice je američki senator Trent Lott, tokom proslave 100-og rođendana senatora Stroma Thurmonda, kazao da bi američka nacija bila bolja i sretnija da je gospodin Thurmond 1948 godine bio izabran za predsjendika. Ogroman broj kritika izazvala je upravo ova izjava jer je poznato da je senator Thurmond upravo te godine, tokom neuspješno okončane utrke za američkog predsjendika, zagovarao političku platformu rasne segregacije američkog društva. Jučer je američki predsjendik Bush kazao da su ovakvi stavovi senatora Lotta uvrijedljivi ne odražavaju duh zemlje.

Bilo koja sugestija prema kojoj je segregacija koja se desila u prošlosti, prihvatljiva ili pozitivna, je uvredljiva i pogrešna. Nedavni komentari senatora Lotta ne odražavaju duh ove zemlje- kazao je američki predsjendik govoreći jučer u Philadelphiji ,savezna država Pensilvanija. On je također kazao da se budući lider većine u Senatu Trentt Lott izvinio za svoje komentare, upravo kako je i trebalo. Predsjednik Bush se obavezao da će njegova administracija raditi na poštivanju građanskih prava i da se neće smiriti sve dok svi građani Amerike ne povjeruju i na sebi ne osjete dato obećanje.Prije obraćanja predsjendika Busha, glasnogovornik Bijele kuće , Ari Fleicher je kazao da predsjendik ne vjeruje da bi senator Lott trebao podnijeti ostavku zbog ovih komentara. Seantor Lott je odmah reagirao na predsjednikove riječi putem svog glasnogovornika koji je kazao”da se slaže sa predsjendikom , da je bio u krivu i da mu je zbog toga žao. Senator je također kazao da se gnuša segregacije jer je ona nemoralna., i da jednostavno izabrao pogrešne riječi. “

Evo reagiranja i njegovog stanačkog kolege senatora John McCaina.

Poznajem ga već 20 godina i ne vjerujem da je on rasist. Ali nema sumnje da je učinjena šteta,značajna šteta i ona može biti ispravljena samo direktnim obraćanjem američkom narodu.

Oni koji podržavaju senatora Trent Lotta ističu da on godinama osvaja glasove u matičnoj državi Sjevernoj Karolini u kojoj je populacija pretežito crnačka.

XS
SM
MD
LG