Linkovi

Nezabilježen stepen medju-balkanske suradnje, 12/12/02 - 2002-12-12


U Briselu se zajednički zahtjev predsjednika Jugoslavije,Hrvatske, Bosni i Hercegovine, Makedonije iAlbanije liderima Europske unije da uspostave jasnu pespektivu europskih integracija Balkana, ocjenjuje kao ohrabrujući znak o aspiracijama drava regiona ali i kao nezabilježen stepen unutar-balkanske suradnje.

"Riječ je o vema važnoj inicijativi koja pokazuje da balkanski lideri žele da imaju ključnu ulogu u procesu integracije i približavanja Evropskoj uniji", saopštila je lasnogovornica Javiera Solane, Cristine Gallach.

Ona je uvjerena da više ne postoji sumnja u osjećaj balkanskih zemalja da pripadaju Evropi, što, naglašava, "neće biti lako, ali ni nemoguće" postići.

Ostali evropski zvaničnici su suzdržani u ocjeni mogućih efekata pisma balkanskih predsjednika na tok samita koji sutra počinje u Kopenhagenu. Portparoli danskog predsjedništva EU su se ogradili "prepunom agendom" proširenja Unije i namicanja novca potrebnog za taj proces, dok iz krugova bliskih Vijeću ministara poručuju da bi, možda, jedna rečenica završne deklaracije predstojećeg skupa mogla nagovještavati mogućnost postizanja kandidatskog statusa za zemlje Balkana.

Sa druge strane, zvanični Brisel je jučerašnje potpisivanje protokola o Prevlaci, izmedju hrvatske i jugoslavenske vlade, nazvao rezultatom "strpljive i uporne" diplomatije,dok je Visoki predstavnik EU za spoljne poslove, Javier Solana, uvjeren da je riječ o " najboljem pokazatelju normalizacije odnosa dvije zemlje, koji predstavljaju preduvjet regionalnoj suradnji i europskim integracijama".

XS
SM
MD
LG