Linkovi

Romano Prodi: proširenje Evropske unije je  događaj od najvećeg istorijskog značaja u Evropi nakon pada Berlinskog zida. 11/12/02 - 2002-12-11


Gospodin Prodi je danas pozvao članice Evropske Unije da pokažu fleksibilnost u trenutku dok ulaze u pregovore u posljednjoj minuti koji otvaraju put za proširenje Unije.

Kada pomislite na to šta je proširenje o kojem sanjamo, šta je san o ujedinjenju Evrope--ukoliko ga ostvarimo biće to najznačajnija istorijska primjena nakon pada Berlinskog zida. Ona preuzima pozitivne posljedice pada Berlinskog zida. Dijeli nas samo mali korak od donošenja zaključka. Stoga je moja poruka za Kopengahen veoma jednostavna: a to je da je cilj proširenja isuviše važan da ga u posljednjem trenutku kompromitiraju nefleksibilni stavovi ili pojedinačni interesi, rekao je gospodin Prodi, pozdravivši napredak kojeg je do sada postigla Turska, iako je naglasio da na osnovu dosadašnje objektivne procjene Turska ne udovoljava kriterijima Kopengahena, odnosno nizu standarda koje moraju ispuniti zemlje kandidati kako bi razgovori mogli početi. On je dodao da će Evropska Komisija procijeniti napredak kojeg je ta zemlja postigla 2004 godine, i ukoliko ta procjena bude pozitivna, onda bi datum za započinjanje pregovora mogao biti određen 2005.

XS
SM
MD
LG