Linkovi

Nije tranzicija, već kriza tranzicije, 10/12/02. - 2002-12-10


«Bosna i Hercegovina i Savjet Evrope», naziv je naučnog skupa, kojeg je danas u Mostaru – u povodu svjetskog dana ljudskih prava – organizovao Pravni fakultet mostarskog Univerziteta «Džemal Bijedić». Jedan od ciljeva skupa bio je predočavanje zadataka, koje BiH mora da uradi kako bi postala moderna pravna i demokratska država. Govori dr. Nurko Pobrić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta «Džemal Bijedić».

NURKO POBRIĆ: «BiH jeste u tranziciji, ali po mom sudu u jednoj tranzicijskoj krizi i mislim da iz te krize mora izaći vrlo brzo. Također smatram da se iz te krize može izaći reformama, s tim da, naglašavam, da prvenstveno subjekti tih reformi moraju biti institucije BiH i građani BiH, a tek potom institucije medjunarodne zajednice, a ne obrnuto kao što se to događa sad.»

Gospodin Pobrić je naglasio da, medjutim, u BiH nažalost još postoje snage koje koče razvoj države i osporavaju je kao državu. O cilju današnjeg skupa sa aspekta ljudskih prava, govori dekan Pravnog fakulteta Univerziteta «Džemal Bijedić», prof. dr. Suzana Bubić:

Suzana BUBIĆ: «Osim toga cilj skupa nam je da pokušamo razriješiti neka pitanja, vezano za ostvarivanje zaštite ljudskih prava, na stepen zaštite koji se postiže na ovim našim prostorima. Normalno, vjerovatno će se ukazati i na pravce promjene situacije, jer je situacija vjerovatno daleko od one kakva bi trebalo da bude na području implementacije ljudskih prava.»

U radu današnjeg naučnog skupa, upriličenog u povodu medjunarodnog dana ljudskih prava, učestvovali su pravni eksperti sa univerzitetâ iz cijele BiH, zatim predstavnici ureda ombudsmena, vlasti, te nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

XS
SM
MD
LG