Linkovi

Ponovljeni izborni neuspjeh čini političku situaciju u Srbiji nestabilnijom, 9/12/02. - 2002-12-09


"Ako je slab odziv glasača uobičajena pojava u mnogim demokratijama, nije uobičajena nemogućnost organiziranja valjanih izbora", kaže predsjedavajući Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe, Peter Schieder, koji naglašava da je sada najvažnije preduprijediti političku krizu, koja bi mogla destabilizirati zemlju i potkopati demokratska dostignuća iz protekle dvije godine.

"Nekoliko narednih dana i sedmica biće kritično i, stoga, pozivam političke lidere na krajnju odgovornost i uzdržanost", poručuje Schider. On je uvjeren da vlasti u Podgorici i Beogradu, bez obzira na ishod srpskih predsjedničkih izbora, moraju nastaviti sa ratifikacijom nove Ustavne povelje.

U prvim reakcijama na neuspjeh drugih predsedničkih izbora u Srbiji, njemački mediji prenose optužbe predsjedničkog kandidata Koštunice protiv vlade Srbije i njenog premijera Djindjića, te izražavaju nedoumicu u pogleda daljeg razvoja dogadaja u Srbiji.

Ponovljeni izborni neuspjeh učiniće političku situaciju u Srbiji još nestabilnijom, zajednička je ocjena francuskih medija. - Komentatori smatraju da je za apatiju srpskih birača zaslužna neprestana svadja izmedju Koštunice i Djindića, koja se nastavlja, kao i politička nesigurnost u Srbiji, izazvana sukobima Miloševićevih nasljednika.

Vjeruje se da je veliki dio onih koji nisu izišli na birališta htio time izraziti nezadovoljstvo predsjedničkim kandidatima, ali i razočarenje zbog izostanka promjena kojima su se nadali, rušeći prije dvije godine režim Slobodana Miloševića.

XS
SM
MD
LG