Linkovi

Ramazanski Bajram je ove godine, više i slobodnije nego do sada, obilžen i u Republici Srpskoj. 5/12/02 - 2002-12-05


U mnogim mjestima Republike Srpske, obilježen je ramazanski Bajram a tim povodom u Banjaluci je organizovan prijem kome su prisustvovali i pojedini zvaničnici ovog entiteta. Nakon ceremonije klanjanja Bajram-namaza, kojoj je u prostorijama Islamske vjerske zajednice u Banjaluci, ali i izvan nje, prisustvovao veći broj vjernika, banjalučki muftija, Edhem Čamdžić pozvao je na slogu, pomirenje i međusobno poštovanje naroda na ovim prostorima. Na prijemu, oranizovanom povodom ramazanskog Bajrama, Čamdžić je, takođe, najavio da će obnova džamije Ferhadije u Banjaluci, koja je srušena u proteklom ratu trajati pet do osam godina te da se sredstva za te svrhe još prikupljaju. On je ujedno pozvao i vlasti oba entiteta da pomognu obnovu vjerskih objekata. »Svih 106 džamija je porušeno tokom rata na ovom muftiluku i konstatovao sam da je federalna Vlada pomogla dvije džamije u građevinskom materijalu u Bosanskom Brodu i u Derventi. Pozivam Vladu ovog, mog entiteta, Republike Srske i mislim da su oni najobavezniji, ne najpozvaniji, da nam pomognu. Dosad nisu ništa pomogli.« Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović je konstatovao da se u ovom entitetu bilježe pozitivna kretanja u izgrađivanju zajedničkog života te najavio i pomoć u rekonstrukciji vjerskih objekata. »Ja ću, svakako, kao potpredsjednik Republike Srpske inicirati da se u nacrtu i prijedlogu budžeta za 2003.godinu unese stavka za rekonstrukciju i obnovu svih vjerskih objekata, kako islamskih, tako i pravoslavnih i katoličkih.« Dodajmo da je ramazanski Bajram u Banjaluci obilježen u tolerantnijoj atmosferi nego ranijih godina a Radio televizija Republike Srpske je sinoć, u udarnom terminu, emitovala prigodnu emisiju o obilježavanju ovog vjerskog praznika.

I u drugim dijelovima BiH danas je obilježen Ramazanski Bajram. Centralna manifestacija održana je u Begovoj džamiji u kojoj je klanjanje Bajram namaza predvodio i Bajramsku poruku muslimanima u BiH i dijaspori uputio Reisu-l-ulema IZ u BiH, Mustafa ef. Cerić. U Gazihusrefbegovoj Medresi, jutros je upriličen i bajramski doručak, nakon čega je uslijedilo tradicionalno čestitanje Bajrama reisu Ceriću.

Elektronski mediji, kako javni, tako i komercijalni, u svojim programskim sadržajima dali su značajan prostor obilježavanju Bajrama! Likovne izložbe, svečane akademije i koncerti, također su upriličeni u povodu ovog blagdana. Brojne bajramske čestitke uputili su kako predstavnici domaćih vlasti, i države BiH i oba entiteta, tako i predstavnici medjunarodne zajednice u BiH. I širom RS obilježen je Ramazanski Bajram,u pozitivnoj atmosferi,bez obzira na jučerašnji bombaški napad na obejkat islamske zajednice u Prijedoru. Ovaj napad danas je osudio i Visoki Predstavnik u BiH, očekujući od vlasti RS, osudu napada i privodjenje počinitelja. Kako je istakao glasnogovnik OHR, Julian Braithwaite, spomenuti napad je treći napad na isti objekt od početka godine, a koji posljednih dana prate i drugi akti nasilnog zastrašivanja bošnjačkih povratnika i njihovih institucija u RS. Sama činjenica da oni dolaze uoči Bajrama samo ih čine još sramnijim, ističu u OHR-u.

XS
SM
MD
LG