Linkovi

SAD posjeduju solidnu osnovu da kažu da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje, 5/12/02 - 2002-12-05


Sjedinjene Američke Države kažu da posjeduju solidnu osnovu da kažu da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje, premda ga inspektori UN-a do sada nisu pronašli. Glasnogovrnik Bijele kuće Ari Fleischer je danas izjavio da predsjendik Bush ne bi nešto takvo govorio da to nije istina. Administracija predsjendika Busha želi da UN-ovi inspektori učestaju inspekcije ,te žele veći broj inspektora u Iraku. Inspektori ova dva posljednja dana ne rade zbog proslave Bajrama.

U medjuvremenu je irački predsjednik Saddam Hussein je pozvao građane svoje zemlje da podrže inspekcije oružja od strane UN-a kao šansu da se opovrgnu navodi Sjedinjenih država da Irak još uvijek posjeduje oružje za masovno uništenje. Irački lider je ovu izjavu dao danas na sastanku svojih najviših zvaničnika slaveći Bajram. Ova izjava prenošena putem televizije je bio prvi javni komentar iračkog lidera vezan za inspekcije oružja otkako je time stručnjaka UN-a nastavio svoju potragu za zabranjenim oružjem prošle nedjelje.

Sjedinjene Američke Države su predložile da NATO savez , u eventualnom ratu protiv Iraka, odigra pomoćnu ulogu. Generalni tajnik saveza George Robertson je kazao da je zamjenik američkog ministra odbrane Paul Wolfowitz izložio četiri glavna polja takve moguće suradnje ,za vrijeme njegovog susreta sa zvaničnicima u zapovjedništvu NATO saveza. Lord Robertson je medjutim dodao da gospodin Wolfowitz nije izvršio pritisak u smislu direktne akcije snaga NATO saveza, ali je dao naznačiti da postoje načini na koje bi NATO mogao pomoći u slučaju rata.

Drugi diplomati su izjavili novinarima da se govorilo o eventualnom korištenju NATO-vih osmatračkih aviona AWACS,te logističke podrške NATO saveza , kao i podrške Turskoj ukoliko se ona suoči sa iračkim napadom . Oni su također kazali da se američki zvaničnici zatražili pomoć u mogućim humanitarnim operacijama u poslijeratnom Iraku.

XS
SM
MD
LG