Linkovi

Danas je prilikom eksplozije  gotovo potpuno uništen ured makedonskog konzulata u Karachiu, u Pakistanu, 5/12/02 - 2002-12-05


Danas je prilikom eksplozije gotovo potpuno uništen ured makedonskog konzulata u Karachiu, u Pakistanu. Iz gomile krša, policija je izvukla tijela tri osobe, za koje misli da su ubijene prije same eksplozije. Makedonska vlada smatra da iza ovih napada stoji teroristička organizacija Al Qaida. Ured makedonskog počasnog konzula, inače pakistanskog državljanina Bilala Ahmeda Qureshi-a, nalazio se u jednom otmjenom kvartu Karachia i niko osim čuvara nije trebao biti u toj jednospratnoj vili u to doba noći. Snažna eksplozija zatresla je prozore u susjedstvu i stanari okolnih kuća su izletjeli na ulicu. Kamal Shah je glavni inspektor koji radi na ovom slučaju. Začuo se veliki prasak i došlo je do eksplozije. Ovo je iznajmljena kuća, u kojoj je konzulat Makedonije. Makedonja ima ovdje počasnog konzula koji živi u Karachiu, ali je ovo bio samo njegov ured, rekao je Kamal Shah. Policija je brzo stigla na lice mjesta, ali su istražitelji prvo morali da se probiju kroz ruševine i krš da bi stigli do tijela tri osobe. Prvo je izvučeno tijelo čuvara zgrade i, prema onome šta je utvrdjeno, on je bio ubijen prije eksplozije. Njegove su ruke i noge su bile vezane. Druga dva tijela pripadaju muškarcu i ženi srednjih godina, za koje se ne zna zašto su se nalazili u zgradi niti je njihov identitet još utvrdjen. Za sve tri žrtve, medjutim, policija vjeruje da su Pakistanci. Nakon pronalaženja tijela i pregleda porušenih prostorija, policija je saopštila da vjeruje da je eksplozija izazvana namjerno. Niko, medjutim, još nije prihvatio odgovornost za ovaj napad. Terorističko djelovanje čiji smo svjedoci bili ranije i na drugim mjestima u zemlji navodi na zaključak da je ovo u svakom slučaju bio jedan takav čin, po načinu na koji se sve dogodilo, kaže Kamal Shah. U medjuvremenu je reagiralo i makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova, zatraživši od pakistanskih vlasti da počasnom konzulu Qureshi-u i njegovoj porodici garantira potpunu zaštitu. U saopštenju Ministarstva se napad na konzulat naziva profesionalno pripremljenim terorističkim napadom, dodavši da poruka ostavljena na zidu napadače identificira kao pripadnike al-Qaide.

Čekat ćemo rezultat istrage pakistanske policije... rekao je na vijest o eksploziji u makedonskom konzulatu u Karachiju glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker, s kojim je govorio novinar Glasa Amerike Vedran Andonovski:

PH. REEKER: Mi oštro osudjujemo ovaj napad na počasni makedonski konzulat u Karachiju, i izražavamo sućut obiteljima žrtava, kao i državama Makedoniji i Pakistanu.

VOA: Na pitanje potvrdjuje li State Department podatak makedonske vlade, prema kojem je na zidovima ostavljena poruka : ovo je uradila Al-Qaida - Pakistan, gospodin Reeker kaže:

PH. REEKER: Nemamo još nikakvih informacija o počiniteljima ili njihovim motivima. Pakistanska policija istražuje napad i čekaćemo da oni objave što su pronašli.

VOA: Da li na slučaju već radi i FBI?

PH.REEKER: Mi u svakom slučaju dobro suradjujemo s Pakistanom u borbi protiv terorizma, iako ne znam je li FBI već uključen. VOA: Philip Reeker nije za sada htio spekulirati o tome je li napad povezan s ubojstvom grupe Pakistanskih gradjana u makedonskom mjestu Raštanski Lozja prošli mart.

PH.REEKER: Rekli smo i ranije, i dalje smatramo da je potrebno izvršiti temeljitu i javnu istragu onog što se tada dogodilo u Raštanski Lozja. Nova makedonska vlada nam je obećala da će to i učiniti, zaključio je glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker.

XS
SM
MD
LG