Linkovi

Sadam Husein opkoljen međunarodnom zajednicom. 4/12/02 - 2002-12-04


U trenutku dok Washington planira investirati na stotine miliona dolara u svog NATO saveznika, Tursku, u vojne baze koje bi se mogle upotrijebiti u ratu protiv Iraka, zamjenik američkog ministra odbrane Paul Wolfowitz je rekao da bi sada trebalo biti jasnije nego ikada da je Sadam Husein opkoljen međunarodnom zajednicom.

Prije nego je napustio Ankaru, Paul Wolfowitz je izjavio:

Postigli smo sporazum o sljedećim koracima u vojnom planiranju i pripremama. Vjerujem da smo izradili nacrt puta naprijed, zajedničkim radom. Sada bi trebalo biti jasnije nego ikada da je Sadam Husein okružen međunarodnom zajednicom. I to je od vitalne važnosti, jer je najvjerovatniji put ka postizanju mirnog rješenja, mirnog razoružanja Iraka od oružja za masovno uništenje, putem suočavanja Sadama Huseina s ujedinjenom međunarodnom zajednicom, rekao je Paul Wolfowitz.

Na istoj konferenciji za novinare, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da je zadovoljan podrškom Turske za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Veoma sam zadovoljan što turska vlada u potpunosti podržava rezoluciju Vijeća sigurnosti 1441. Kao i Britanija, i Turska želi vidjeti mirno rješenje krize koju je stvorio Sadam Husein zbog toga što skriva oružje za masovno uništenje, ali ona također cijeni i sve što smo do sada postigli sa Sadamom Huseinom upućivajući vjerodostojnu prijetnju silom. I to moramo i održati. Također cijenim jučerašnju izjavu ministra za vanjske poslove o suradnji ukoliko se vojna akcija pokaže potrebnom, rekao je gospodin Straw.

Jučer je turski ministar vanjskih poslova izjavio da će Turska otvoriti svoje baze za Sjedinjene Države zbog vojnih operacija ukoliko to bude potrebno, iako zahtijeva drugu rezoluciju UN-a kojom bi se odobrila upotreba sile protiv Iraka. On međutim nije jasno rekao da li ta druga rezolucija predstavlja uvjet za podršku Turske. Gospodin Wolfowitz je nešto ranije rekao da Washington nije uputio konkretne zahtjeve za određene vojne baze, ali da će započeti detaljne razgovore s novoizabranom turskom vladom.

XS
SM
MD
LG