Linkovi

Visoki predstavnik Ashdown svjedočio pred Haškim Tribunalom, 4/12/02. - 2002-12-04


Pojavljujući se, nakon svjedočenja na sudjenjima Tihomiru Blaškiću i Slobodanu Miloševiću, po treći put u ulozi svjedoka pred Haškim sudom, visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH, Paddy Ashdown, svjedočio je na sudjenju Radislavu Brdjaninu, nekadašnjem predsjedniku Kriznog štaba u Banja Luci, optuženom od tužitelja Tribunala za genocid i progone ne-Srba Bosanske Krajine.

On se danas prisjećao 1992. godine i posjete logorima Manjača i Trnopolje:" Trnopolje je jednaod najužasnijih stvari koje sam vidio na Balkanu", ustvrdio je Ashdown, svjedočeći o uvjetima u kojima su u logoru držani, pored muškaraca, i starci, žene i djeca.

U logoru Manjača je saznao od logoraša kako nema dovoljno hrane, ali ni mučenja i ubijanja, što je, prema iskazima svjedoka, bilo "praksa" u srpskim logorima Omarska i Keraterm.

Logori koje je 1992. godine posjetio Ashdown nisu, tvrdi, bili namijenjeni istrebljenju logoraša, medjutim, i dalje su, po njegovoj konstataciji, bili "neprihvatljivi". Boraveći u posjeti srpskim logorima u funkciji lidera britanskih liberal-demokrata, a na poziv tadašnjeg vodje bosanskih Srba, Radovana Karadžića, Paddy Ashdown je krenuo u misiju, kako tvrdi, sa željom da doprinese poboljšanju uvjeta u logorima. S tim u vezi, on posjet Manjači smatra "najboljim što je ikada u životu učinio", iznoseći uvjerenje da su nakon njegovog posjeta tamošnji uvjeti života logoraša vidno poboljšani.

XS
SM
MD
LG