Linkovi

Poslanici iz RS napustili zasjedanje. 3/12/02 - 2002-12-03


Poslanici iz Republike Srpske napustili su zasjedanje zahtijevajući da im prije nastavka visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun obrazloži razloge proglašenja Zakona o Vijeću ministara BiH U tekstu objašnjenja njihove odluke,kaže se,izmedju ostalog da Srpski poslanici iz RS žele da visoki predstavnik ubuduće izbjegava prisvajanje uloge ovog parlamenta, te izražavaju nadu da će javnosti Bosne i Hercegovine u zakazanom nastavku sjednice obrazložiti motive donošenja ovakve odluke. Protestom srpskih zastupnika, zbog nedostatka kvoruma, do daljeg je onemogućen nastavak konstitiuirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Tekst pojašnjenja potpisalo je 12 srpskih zastupnika iz RS,i to 5 iz SDS,3 iz Dodikovog saveza nezavisnih socijaldemokrata,2 iz Ivanićeve Parttije demokratskog progresa,te po jedan zastupnik iz Srpske radikalne stranke i socijalističke partije RS! Ured visokog predstavnika saopćio je danas da nije iznenađen odlukom srpskih poslanika da napuste današnju konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH. U OHR ocijenjuju da se radi o ciničnoj taktici koja se više odnosi na kupovinu vremena za pregovore o formiranju koalicija nego na novi Zakon o vijeću ministara BiH. U saopćenju se ističe da je Zakon rezultat dogovora između političkih stranaka, te upozorava da bi dalje gubljenje vremena moglo onemogućiti I usvajanje budžeta do sredine decembra ove godine.

Komentirajući današnju konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH,ko-izvjestitelj Komiteta za monitoring Parlamentarne skupštine VE,g Laslo Šurjan,koji je boravio u BiH, rekao je da će "biti sretan" ukoliko "ova kratka demonstracija pokazuje da će Parlament biti efikasan". Šurjan je podsjetio da visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ima pravo proglašavati zakone.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da je ovo danas za njega iznenađenje.

"Do konačnog teksta ovog zakona, koliko sam ja informiran, došlo se uz učešće predstavnika najvećih stranaka koje su danima radile zajedno sa ekspertima iz OHR-a i ja sam smatrao da je ovaj tekst usaglašen. Koliko god ovo može loše da izgleda, s druge strane, barem su čisti računi, barem je jasno u šta se ide i ko su te reformske snage", kazao je Belkić.

Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović je izjavio novinarima da se ne može dozvoliti ni jednoj političkoj stranci, niti bilo kome drugom u BiH da bilo čime uvjetuje rad državnih institucija BiH.

"Zato današnji postupak poslanika iz RS ocjenjujem neprimjerenim i očekujem reakciju visokog predstavnika", kazao je Džaferović.

Poslanik HDZ-a BiH Bariša Čolak je kazao kako mu je teško komentirati je li napuštanje sjednice srpskih poslanika iz RS iz navedenih razloga, da idu zbog nametnutog zakona, ili je možda u pitanju sadržaj tog zakona.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je kazao kako misli da se "još jednom pokazalo kako izgledaju reforme koje je visoki predstavnik najavljivao sa strankama za koje se tvrdi da mogu biti reformatorske".

Od drugih vijesti dana u BiH: Stabilizacijske snage došle su tokom istrage do informacija koje povezuju Sabahudina Fijuljanina sa teroristièkom organizacijom Osame bin Ladena Al-Qaidom, saopcio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Yves Vanier.

Vanier je kazao kako istraga o slucaju napreduje u saradnju sa Federalnim MUP-om, koji vodi istragu o Fijuljaninovom državljanstvu i njegovom posjedovanju više pasoša, dodajuæi da je SFOR jucer kontaktirao sa federalnim premijerom Alijom Behmenom i Federalnim MUP-om kako bi im proslijedio ove informacije.

Meðutim, zbog zaštite izvora, SFOR neæe objavljivati više informacija o ovom slucju, kazao je Vanier.

Fijuljanin ce dobiti priliku da se sretne sa svojim advokatom, a SFOR takodjer radi na ispunjavanju zahtjeva Meðunarodnog komiteta Crvenog križa za susret s Fijuljaninom.

XS
SM
MD
LG