Linkovi

Nastavak sudjenja optuženiku Miloševiću, 2/12/02. - 2002-12-02


Prema Miloševichu, rat u Hrvatskoj i Bosni izazvale su "nezakonite secesije" tih republika, dok današnji svjedok, koji svjedoči pod uvjetima zašite identiteta i sa oznakom C-061, tvrdi kako je za rat u Hrvatskoj kriv optuženi, bivši jugoslovenski predsjednik.

"Vi ste izazvali rat u Hrvatskoj, provocirajući incidente i uvlačeći JNA u sukobe", odgovorio je na Miloševićevu teoriju povoda ratu zaštićeni svjedok, za kojeg se zna da je jedan od tadašnjih lidera SAO Krajine, koji ses optuženim imao više susreta.

Milošević je na to ustvrdio kako se uvijek zalagao za očuvanje SFR Jugoslavije kao "najboljeg rješenja za sve narode".

"Vi jeste javno govorili da Srbi u Hrvatskoj i BiH imaju pravo da ostanu u Jugoslaviji. Ono što ste stvarno radili, je da ste organizirali incidente na teritorijama na kojima su Srbi bili većina, ali i manjina, a onda intervenrali preko JNA, da biste te teritorije zadržali na silu", odgovorio mu je svjedok.

Milošević je, sa svoje strane, negirao tvrdnju da je on u to vrijeme komandovao jugoslovenskom vojskom, već da je te ovlasti imalo Predsjedništvo SFRJ.

"Ali, vi ste od jula 1991. preuzeli komandu preko krnjeg Predsjedništva i imali direktne kontakte s generalima Kadijevićem i Adžićem", naglasio je svjedok, podsjećajući optuženog da ga je sam jula 1991. godine pitao :"Gdje da stavim armiju".

Uz ovo, zaštićeni svjedok je ponoviotvrdnju kako su se Srbi u Kninskoj krajini naoružavali iz kontigenata oružja što su stizali iz Srbije i vojnih skladišta iz okoline Bihaća.

Na zatvorenom dijelu sudjenja, Miloševića je, na osnovu ranijih snimaka razgovora svjedoka sa tužiteljima, ustvrdio kako svjedok mijenjao iskaz u skladu s "instrukcijama" Tužiteljstva.

Na to su reagirali i tužitelji i sam zaštićeni svjedok, koji je odlučno negirao tvrdnju kako mu je neko sugerirao šta da kaže na sudjenju.

Proces bivšem jugoslavenskom predsjedniku za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nastavlja se sutra.

XS
SM
MD
LG