Linkovi

Sezona kupovine propraćena strahom, 2/12/02. - 2002-12-02


Petak, dan nakon Dana Zahvalnosti označava početak najjače sezone praznične kupovine u Sjedinjenim Državama. Radnje se otvaraju već u 6 sati ujutro, gužvom sa ogromnim sniženjima cijena, kako bi dobro započela božićna kupovna sezona. Za trgovce, to gubitak tokom godine može pretvoriti u profit za cijelu godinu. Oni zato čine sve što je moguće da bi kupce nagovorili da potroše još više...

Mi smo zaposlili mnogo ljudi da rade tokom praznične sezone - tako da kupci neće biti pod stresom čekajući da plate..., kaže menadžer jedne velike prodavnice.

Medjutim, prijetnja od rata sa Irakom, uzdrmana ekonomija i strah od gubitka posla - trgovce čini nervoznim u vezi sa mogućom zaradom. Istraživanja pokazuju da kupci planiraju da ove godine potroše manje - prosječno oko 830 dolara, što je daleko manje nego prije 2 godine.

Jedan kupac kaže: Zbog ekonomije ovakva kakva je, i što smo mi u situaciji u kakvoj jesmo, malo više pazimo na to koliko trošimo, i kako ćemo kupovati i inače šta ćemo raditi.

Analitičari predvidjaju da će prodaja porasti za samo 4 procenta, što je najmanji rast u posljednjih pet godina. U medjuvremenu, trgovci čine sve da privuku kupce. Znakovi tipa: Rasprodaja, ili Samo za ranoranioce - posvuda su u robnim kućama. Ali, ove godine, zbog kasnog datuma Dana Zahvalnosti, trgovci imaju samo 26 dana do Božića da prodaju svoju robu - što je najkraća praznična prodajna sezona proteklih godina.

XS
SM
MD
LG