Linkovi

MMF neće dozvoliti naš financijski krah, 28/11/02. - 2002-11-28


Najavljeno je bilo da će Vlada u kasnim poslijepodnevnim satima iza zatvorenih vrata raspravljati o inspekciji u preduzećima nad kojima ovlaštenja ima Federalno ministarstvo odbrane. Saznaje se da se zapravo radi o inspekciji da li je iz federalnih preduzeća namjenske industrije bilo kršenja medjunarodnog embarga na izvoz naoružanja. Vlada Federacije također je raspravljala i o imenovanju direktora Federalne policije. Tome su se posljednjih dana suprotstavljale stranke pobjednice na izborima, koje smatraju da se Vlada nalazi u tehničkom mandatu i da ne može vršiti tako važna imenovanja. Iako je bilo najavljeno saopštenje za javnost, do momenta nastajanja ovog izvještaja nema informacija o zaključcima Vlade Federacije o ovim temama. Zamjenik ministra finansija, Šefika Hafizović, nakon prvog dijela sjednice, na pres-konferenciji je izjavila da su ukupni prihodi za prvih deset mjeseci ove godine veći za 13% nego 2001. Gospođa Hafizović je odbacila mogućnost da u BiH, prema nekim prognozama, vrlo brzo dođe do finansijskog kraha:

Gdja Hafizović: Što se tiče tih upozorenja od strane ureda Visokog Predstavnika, ja moram reći da su ona posljedica i upravo svjenosti ive vlade da jest takvo stanje u BiH. Medjutim, ova vlada, Vijeće Ministara BiH, ima Stand-By aranžman s medjunarodnim Monetarnim Fondom, koji nikako neće dozvoliti da do toga dodje.

Zamjenik ministra finansija je izjavila da se nastavlja politika planiranja restriktivnih budžeta, a ako dođe do veće naplate prihoda i sprječavanja utaja, ići će se na rasterećenje privrede. U planu je i rješavanje problema unutrašnjeg duga u BiH, koji je – prema riječima gospođe Hafizović – najveća opasnost za ekonomske probleme.

XS
SM
MD
LG