Linkovi

Inspektori UN-a za oružje završili drugi dan svoje potrage za zabranjenim oružjem u Iraku. 28/11/02 - 2002-11-28


Dva tima inspektora zaputila su se danas u suprotnim smjerovima u svojoj potrazi za oružjem za masovna razaranja. Jedna grupa inspektora otputovala je do jedne stare fabrike za proizvodnju stočnih vakcina koju su prethodne inspektorske ekipe zatvorile 1996. godine, nakon što su optužile Bagdad da taj pogon koristi za proizvodnju zabranjenih nervnih agensa. Irak je odbacio optužbe, navodeći da se tu proizvode vakcine protiv šapa i slinavke. Generalni direktor ove fabrike Muntasar Nasir je izjavio:

Uzeli su primjerke iz prenosivih cisterni, fiksnih cisterni, ventilacionih sistema i otvora za pritisak. To se prije koristilo za proizvodnju vakcine FMD za zaštitu životinja od bolesti, rekao je gospodin Nasir.

Druga grupa inspektora obišla je jednu fabriku koja proizvodi malokalibarsku municiju i teške mašine u civilne svrhe. Ta tvornica je locirana unutar jednog velikog vojnog kompleksa za kojeg Washington vjeruje da se tu proizvode oružja za masovna uništenja. Kompanija al-Nasir al-Adhim je bila cilj za Sjeidnjene države i njene saveznike 1991 i 1998. Direktor kompanije, Haythem Shuhab kaže:

Oni su provjerili ovu fabriku, koja je potpuno uništena 1991, a zatim i 1998 i od tada je izvan upotrebe. Ova fabrika je u biti proizvodila rakete dometa 50 kilometara, te je stoga bila cilj, kaže gospodin Shuhab.

Na svakoj od lokacija inspektori su proveli oko četiri sata, u pratnji iračkih zvaničnika. Novinarima koji su pratili inspektore, a bilo ih je nekoliko desetina, nije medjutim bio dozvoljen ulaz. Vijeće Sigurnosti UN je Iraku stavilo na znanje da mora odustati od posjedovanja i proizvodnje bilo kakvog nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja ili će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama. Irak, sa svoje strane, insistira da ne posjeduje oružja za masovna uništenja.

XS
SM
MD
LG