Linkovi

U slučaju Srebrenica biće vojnika R. Srpske, kao svjedoka optužbe, 27/11/02. - 2002-11-27


Portparol Haškog suda u BiH i koordinator tzv. Outreach ureda Haškog tribunala za BiH, Refik Hodžić rekao je kako je haško Sudsko vijeće sinoć naložilo izdvajanje procesa bivšem predsjedniku Parlamenta bosanskih Srba, Momčilu Krajišniku od postupka protiv Biljane Plavšić. Gospodin Hodžić je rekao da bi proces protiv Krajišnika mogao početi sredinom februara 2003. godine.

Hodzic: Odluka o razdvajanju ova dva postupka ima veze s cinjenicom da je gospodja Plavsic priznala krivicu, tako da proces Plavsicevoj ne moze biti isti kao I Krajisniku, vec ce se njoj sada odrediti kazna za ono sto je priznala. Momcilu Krajisniku ce se suditi onako kako je to prvobitno zamisljeno – dakle, sa izvodjenjem svjedoka, iznosenjem dokaza, kako se proces pred Tribunalom obicno I odvija.

Novinare su zanimale mogućnosti objedinjavanja procesa protiv Momčila Krajišnika sa postupcima bivšem lideru bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću i bivšem komandantu VRS, Ratku Mladiću. O tome je portparol Haškog suda u BIH, Refik Hodžić, uz ostalo rekao:

Hodzic: S ciljem postizanja jednog expeditivnog postupk,a u kojem se ne bi moralo ponavljati svjedocenje istih ljudi, u kojem bi doslo do ustede I vremena I sredstava – dakle, bilo bi I iz tog I drugih razloga vazno da se Karadzic I Mladic uhapse sto prije, prebace u Tribunal kako bi sudjenje moglo biti odrzano zajedno sa sudjenjem Krajisniku. To je I Tuziteljica rekla vise puta.

U predmetu «Srebrenica», postupku koji se vodi protiv Dragana Obrenovića, Momira Nikolića, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića, koji se uz ostalo terete za genocid i zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja rata, danas će – rekao je gospodin Hodžić – biti održana vjerovatno posljednja statusna konferencija uoči početka suđenja. Medju svjedocima tužilaštva su i pripadnici MUP-a i VRS.

Hodzic: Od ukupnog broja svjedoka koji iznosi 123, I koje cini eksperti Tribunala, I vanjski eksperti, potom svjedoci iz holandskog bataljona UN-a, te bosnjacke zrtve, za Tuzilastvo ce takodjer svjedociti I pet svjedoka iz MUP-a R. Srpske , 12 svjedoka iz Bratunacke brigade Vojske R.S., 16 svjedoka iz Zvornicke brigade vojske R. Srpske, I jedan svjedok desetog diverz. Puka, te tri svjedoka iz vojnog tuzilastva R. S.

Inače, portparol Haškog suda u BIH, Refik Hodžić danas se po prvi put obratio novinarima na redovnoj, sedmičnoj pres-konferenciji medjunarodnih organizacija u Mostaru, najavivši češće konferencije za novinare u ovom gradu.

XS
SM
MD
LG