Linkovi

Strnački pregovori kod Visokog predstavnika. 27/11/02 - 2002-11-27


Danas su se predstavnici stranaka koje čine novi saziv Parlamentarne skupštine BiH sastali su sa zvaničnicima Ureda vioskog predstavnika u Sarajevu kako bi razmotrili prijedloge o reformi Vijeća ministara BiH. Da li je postignut neki dogovor, naš dopisnik Adnan Rondić, upitao je glasnogovornika OHR-a Marija Brkića.

M.BRKIĆ: Pregovori su se danas održali u veoma pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi. Svi prisutni pokazali su osjećaj spoznaje važnosti potrebe reforme Vijeća ministara, prije svega u smislu povećanja učinkovitosti njegovog rada i samim tim stvaranjem veće koristi za gradjane BiH. Nacrt zakona o Vijeću ministara je usuglašen i radna skupina će sada samo izraditi konačnu prečišćenu verziju, koja reflektira sadržaj pregovora vodjenih danas i svih predhodnih dana. Nakon toga očekujemo da vidimo i Nacrt zakona o ministarstvima sa čime bi se zatvorio čitav paket reformi Vijeća ministara.

VOA: Pregovorima u uredu Visokog predstavnika danas je iz Republike Srpske prisustvovala samo Srpska Demokratska Stranka. Imate li komentar na tu činjenicu?

M.BRKIĆ: Da, točno. Prisutan je bio samo SDS. Bilo bi obogaćujuće za kompletne pregovore da su bili prisutni predstavnici ostalih stranaka.

XS
SM
MD
LG