Linkovi

Kao da nosi ponude Bogovima, 27/11/02. - 2002-11-27


Endeavour, ovdje Huston, dobro jutro. Sretno ovog prvog dana misije za koju očekujemo da će biti spektakularna.

Tako se javila posada luci u Hustonu, nakon prvog dana provedenog u orbiti, i uspjesnog priključenja Endavoura međunarodnoj svemirskoj stanici u ponedjeljak.

Polijetanje broda je bilo odgađano nekoliko sedmica usljed tehničkih problema i lošeg vremena. Jedan od sedam članova posade je prvi američki indijanac u svemiru John Harrington. U znak poštovanja prema svom etničkom porijeklu, on se upustio na put u svemir ukrašen orlovim perjem, strijelama i uz blagoslov naroda Chickasaw - kaš što rekoše neki iz plemena - baš kao da nosi ponude Bogovima:

JOH HARRINGTON: Ukoliko moje naslijeđe kao Chickasaw Indijanca i činjenica čime se bavimmotiviraju nekoga mladića da pomisli da može ostvariti svoje snove, to je dobra stvar, i to je za mene čast.

Poručnik Herrington je inače pilot pri mornarici, a tijekom misije Endavoura će tri uzastopna puta izaći u tzv svemirsku šetnju sa rodjenim Španjolcem, Michaelom Lopezom Alegrijom. Otići u svemir, odavno je san Johna Herringtona, a 6 godina nakon što je primljen u astronautski korpus NASA-e, taj mu se san i ostvario. Iako nije posebno volio matematiku u tijeku školovanja, previše prekidanog čestim selidbama, Herrington je uvijek uživao rješavati probleme na poslu. Na kraju je čak na Univerzitetu COLORADU diplomirao matematiku, potom se prijavio u mornaricu, gdje je postao pilot, i potom magistrirao aero-nautičko inženjerstvo. Inače, Misija Endevoura se sastoji u zamjeni sadašnje posade novom članovima, dostavi rezervnih dijelova i postavljanju novog, 290 miliona dolara vrijedne traverze.

XS
SM
MD
LG