Linkovi

Bosna i njena državnost. 25/11/02 - 2002-11-25


U većem dijelu Federacije BiH, danas se obilježava Dan državnosti BiH. U većini gradova održane su prigodne svečanosti. Tako su u Sarajevu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i predstavnik Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata Vaso Radić povodom obilježavanja 25. novembra položili cvijeće na sarajevskom groblju Lav. Delegacije Kantona Sarajevo, Gradske uprave, SUBNAOR-a, Općine Centar i Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo položile su cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre. Dan držanosti BiH u Srednjobosanskom kantonu neradno obilježavaju samo Bošnjaci. Uposlenici hrvatske nacionalnosti u kantonalnim organima uprave danas rade, a običan radni dan je i u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. U svih šest općina Livanjskog kantona, prvi put nakon rata, 25. novembar proglašen je neradnim. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić priredio je ponedjeljak veče u Sarajevu prijem u povodu Dana državnosti BiH na kojem su prisustvovali predstavnici domaćih vlasti i medjunarodne zajednice. U svom obraćanju gospodin Tihić je podsjetio prisutne da suverenitet BiH nije utemeljen na etničkom korpusu, te da je pojedinačno i historijski konstituiran u multinacionalnom i multikonfensionalnom obliku.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine,u Republici Srpskoj protiče kao sasvim običan radni dan.

Pedesetak predstavnika Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te pojedinih političkih stranaka položili su danas vijence i cvijeće ispred devastiranog spomen muzja u Mrkonjić Gradu u znak sjećanja na Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a održano na današnji dan prije pedeset i devet godina u ovom gradu. U kraćim govorima borci Drugog svjetskog rata su evocirali uspomene na 25. novembar 1943. godine kada su, kako je istaknuto, udareni temelji Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana Srba, Hrvata i Muslimana. Ovu skromnu svečanost podržale su opštinske vlasti Mrkonjić Grada što nekoliko ranijih godina nije bio slučaj. Inače 25.novembar, koji se u većem dijelu Federacije proslavlja, kao državni praznik, u Republici Srpskoj je sasvim običan radni dan. U ovom entitetu danas su radile sve javne ustanove, fabrike ili prodavnice a uobičajene aktivnosti su obavljali i predstavnici gotovo svih međunarodnih organizacija. Aktivne su bile i političke partije, a predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata su danas saopštili da 25.novembar nije praznik Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i građana jer nije utemeljen na zakonu koji predstavlja odraz političke volje, odnosno, zbog toga što nije usvojen u predviđenom roku. Međutim, lider vanparlamentarnog Saveza komunista B i H, Mićo Carević, misli sasvim drugačije. »Mi smatramo da je ZAVNOBiH prekretnički danu Bosni i Hercegovini, da je nakon 400 godina pod Turcima B i H dobila novu državu. Prema tome, ako jedan praznik treba ,ako jedan dan u istoriji treba slaviti, posljednjih godina, treba slaviti ZAVNOBiH jer je ZAVNOBiH utvrdio B i H kao državu.« Dodajmo da je načelnik opštine Srebrenica, Šefket Hafizović donio odluku da se dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježi i u ovom mjestu, tako da zaposleni u opštinskoj upravi Srebrenice danas nisu radili. Međutim, u distriktu Brčko 25. novembar je bio uobičajeni radni dan ali je predsjednik Prelazne skupštine Distrikta, Mirsad Đapo priredio svečani koktel u znak sjećanja na 1.zasijedanje ZAVNOBiH-a.

Mostar: Ljeva obala Neretve slavi Dan državnosti, dok je na desnoj redovan radni dan.

Dan državnosti BiH u Mostaru se ne poštuje jedanko. U tzv. istočnom dijelu grada, danas je praznik, medjutim, u njegovom zapadnom dijelu, uglavnom je normalan radni dan. Saznaje se da su učenici osnovnih i srednjih škola u opštinama sa hrvatskom većinom danas redovno pohađali nastavu, a prema raspoloživim informacijama na posao su išli i zaposleni hrvatske nacionalnosti u opštinskim i kantonalnim institucijama. Medjutim, saznaje se da danas ipak nisu radili u Elektroprivredi Herceg-Bosne, Pošti sudovima. Što se tiče istočnog dijela Mostara, odluka nadležnog Federalnog ministarstva se poštuje pa je u opštinama sa bošnjačkom većinom praznik, dok je Gradska uprava organizovala prigodnu svečanost. Gradonačelnik Hamdija Jahić smatra da je problem u nepoštivanju zakona. Predstavnici Gradske uprave danas su položili cvijeće na Partizansko groblje, te na mezarje poginulim vojnicima Armije BiH, dok je centralna svečanost održana u mostarskom Centru za kulturu.

XS
SM
MD
LG