Linkovi

Mozemo I bez Silajdzića, ali ga ipak pozivamo, 21/11/02. - 2002-11-21


Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Bariša Čolak potpisali su danas u Sarajevu posebni protokol o međustranačkoj suradnji. Ovim se dokumentom predviđa kako će dvije stranke zajednički raditi na projektu uspostave demokratske i samoodržive BiH kroz proces reformi. Te reforme uključuju jačanje sastava i uloge Vijeća ministara BiH te uspostavu državnih ministarstava obrane, pravde, unutarnjih poslova i financija.

Također se najavljuje ukidanje paralelnih struktura vlasti, preustroj poreznog i carinskog sustava a u dokumentu se posebno naglašava inzistiranje dvije stranke na jednakopravnoj poziciji sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Protokol o suradnji HDZ i SDA ne precizira način raspodjele mjesta u izvršnoj vlasti jer takav dogovor u ovom treutku nije ni moguće postićis obzirom da dvije dvije stranke još uvijek očekuju konačne odluke drugih potencijalnih partnera.

SDA je posredstvom svog potpredsjednika Adnana Terzića već ranije uptutila poziv Stranci za BiH da se najkasnije do naredne srijede očituje o tome hoće li prihvatiti ponuđenu suradnju. Taj poziv danas je ponovio i gSulejman Tihić dodavši kako dvije stranke žele da do 27. novembra uspostave vlast gdje god je to moguće.

Vodstva SDA i HDZ svojim su kantonalnim organizacijama dale uputu da do ovog roka uspostave kantonalne skupštine i vladajuće većine na tim nivoima.

Predstavnici SDA i HDZ-a u nekoliko su navrata ustvrdili kako izvršnu vlast na razini Federacije mogu uspostaviti i bez SBiH no željeli bi imati stabilnu uvjerljivu većinu i zato pozivaju na suradnju Harisa Silajdžića.

Govoreći o suradnji sa strankama iz Republike Srpske, Tihić je kazao kako je za SDA prihvatljiva ona Vlada RS-a koju će predvoditi PDP ili SNSD, a u kojoj će sudjelovati i ministri iz SDA. Odbacio je, međutim, bilo kakvu suradnju sa SDS-om. Bariša Čolak je pak kazao kako je HDZ spreman surađivati sa svim strankama koje su dobile povjerenje građana na izborima, a koje prihvaćaju ciljeve iz platforme.

Konačni odgovor SBiH na ponudu iz SDA vjerojatno će uslijediti tek nakon kongresa SDP-a zakazanog za subotu kada će se znati hoće li na čelu te stranke ostati Zlatko Lagumdžija.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mariofil Ljubić izjavio je danas novinarima da će konstituirajuća sjednica novog saziva ovog doma biti održana 3. decembra. Ovo je dogovoreno danas u Sarajevu na radno-konsultativnom sastanku Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnika političkih stranaka koje bi trebale činiti novi saziv ovog doma.

XS
SM
MD
LG