Linkovi

Hitno razgovarati o pogorsanju ekonomske situacije, 20/11/02. - 2002-11-20


Diskusijom o obrazovnoj reformi će predsjedavati šef Misije OSCE u BiH Robert Bikroft a ministri obrazovanja Federacije BiH I Republike Srpske, Mujo Demirović i Gojko Savanović, zamjenik federalnog ministra obrazovanja Dubravko Lovrenović i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija će prezentirati stanje u ovoj oblasti. "Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun smatra da je obrazovna reforma od ključnog značaja za proces pomirenja, održiv povratak izbjeglica, kao i za ekonomski razvoj", kazao je gospodin Brejtvejt. Prema njegovim riječima, mišljenje međunarodne zajednice i vlasti u BiH je da reformama treba depolitizirati oblast obrazovanja i sistematski ukloniti diskriminaciju i netolerantnost. Razgovor o ekonomskoj situaciji u BiH će početi prezentiranjem najnovijih informacija u vezi sa ekonomskim ciljevima. Diskusijom će predsjedavati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Dragan Mikerević, a u razgovoru će učestvovati ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Azra Hadžiahmetović, premijeri RS i Fedracije BiH, Mladen Ivanić i Alija Behmen, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović. "Ešdaun će govoriti o zabrinutosti međunarodne zajednice u vezi sa pogoršanjem ekonomske situacije u BiH, te o hitnosti provođenja reformi u ovoj oblasti", kazao je Brejtvejt. Kako je planirano, Visoki Predstavnik će na sastanku najviših zvaničnika iz Komiteta za vanjska i sigurnosna pitanja Evropske unije, u četvrtak govoriti I o tranziciji sa Misije IPTF na policijsku misiju EU.

Uoči sastanka u Briselu, Ured koordinatora za pripremu Razvojne strategije BiH koji djeluje pri Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, danas je predstavnicima međunarodne zajednice koji su uključeni u ekonomski razvoj BiH prezentirao u Sarajevu prvu verziju Prijedloga za javnu raspravu Razvojne strategije BiH.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji nakon prezentacije, spomenuti dokument u narednom krugu konsultacija, pod koordinacijom UNDP-a, bit će među predstavnicima međunarodne zajednice predmet diskusija, rasprava, sugestija i prijedloga.

Ovaj dokument koji je urađen u posljednjih sedam mjeseci, prema riječima ministrice vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Azre Hadžiahmetović, sadrži nekoliko vrlo važnih područja, odnosno fokusira se na spori proces ekonomskih reformi u BiH i tzv. reformski scenarij do 2006. godine, na stopu ekonomskog rasta, stopu nezaposlenosti, standard življenja, a sadži i plan aktivnosti za svaku od spomenutih oblasti. Dokument se, između ostalog, fokusira i na uspostavu jedinstvenog ekonomskog tržišta u BiH, unapređenje poslovnog ambijenta, naročito za privlačenje stranih investicija, na uspostavu adekvatnog sistema socijalne zaštite te borbu protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG