Linkovi

Povlačenje Misije UN iz BiH ne znači i kraj angažmana  UN , 18/11/02. - 2002-11-18


Povlačenje Misije UN iz BiH ne znači i kraj angažmana UN u ovoj zemlji, izjavio je danas novinarima u Sarajevu generalni sekretar UN Kofi Anan nakon razgovora sa visokim zvaničnicima BiH i bh. entiteta. "Naše povlačenje ne znači kraj našeg angažmana ovdje. Nastavićemo saradnju putem Evropske unije i domaćih institucija, a ja ću iz Njujorka nastaviti saradnju i kontakte sa zemljama donatorima", rekao je Anan, koji je jučer doputovao u svoju drugu posjetu BiH. Vlasti BiH i dalje treaju potporu međunarodne zajednice kako bi se ovdje osigurao trajni mir´, izjavio je Annan u Sarajevu nakon razgovora s čelnim ljudima BiH.Glavni tajnik UN-a istakao je kako samo nastavak i brža provedba započetih reformi, posebno onih u oblasti gospodarstva, mogu zajamčiti stabilnost u BiH.

Kofi Annan je ponovio kako su Ujedinjeni narodi djelujući u BiH naučili brojne teške lekcije koje će biti od velikog značenja za buduće mirovne operacije svim dijelovima svijeta.Govoreći o propustima i uspjesima UN u BiH,Kofi Annan je rekao :

´Naš najveći propust bio je na način na koji smo štitili odnosno propustitili zaštititi sigurne zone tijekom rata. Naš najveći uspjeh je to što iza sebe ostavljamo kompetentne policijske snage koje će biti u stanju pružiti sigurnost svim građanima BiH´. Komentirajući skandal uzrokovan protivzakonitim izvozom vojne opreme iz BiH u Irak, Glavni tajnik UN-a je kazao kako očekuje da svi odgovorni za tu aferu budu identificirani i kažnjeni te da se poduzmu mjere kako se to nikada više ne bi ponovilo. ´Držim kako uvođenje sankcija protiv cijele BiH ne bi bilo dobro no takva odluka nije na meni nego na Vijeću sigurnosti UN-a´, kazao je Annan. Generalni tajnik danas je pozvao i iračkog predsjednika Sadama Huseina da sarađuje sa UN-ovim inspektorima za naoružanje za dobrobit njegove zemlje, regiona, ali i cijelog svijeta. U toku jučerašnjeg dana,gospodin Annan je prisustvovao otkrivanjuspomenika osoblju UN koje je izgubilo život boraveći u misijama na prostoru bivše Jugoslavije.Nakon toga,gospodin i gospodja Annan prisustvovali su koncertu i koktelu u Narodnom pozorištu priredjenim u njihovu čast.

XS
SM
MD
LG